The microbiological quality of raw milk in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872980" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872980 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikrobiologická kvalita syrového mléka na území České republiky
Original language description
Studie se zabývá mikrobiální kvalitou syrového mléka a mléčných filtrů na území České Republiky. V letech 2012-2014 bylo celkem odebráno 273 vzorků (175 vzorků syrového mléka a 98 mléčných filtrů) z 51 mléčných farem. Byl sledován výskyt a frekvence těchto mikroorganismů:. Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp, Campylobacter spp. a Listeria monocytogenes. Bakterie E. coli byla v mléce detekována v 87,4% vzorcích. Jedním z nejšťastěji detekovaným patogenem byl Staphylococcus aureus, který byl prokázán u 37 vzorků syrového mléka (21,2%). V mléčných filtrech byla baktérie S. aureus detekována v 21 vyšetřovaných vzorcích (21,4%). Bakterie Listeria monocytogenes byla detekována ve 3 vyšetřovaných vzorcích mléka (1,7%). Vyšší detekce byla pozorována u mléčných filtrů, kde byla detekována celkem u 8 vzorků (2,9%). Termotolerantní baktérie Campylobacter spp. byla detekována pouze v jednom mléčném filtru (0,4%). Vzorky byly negativní na přítomnost Salmonella spp.
Czech name
Mikrobiologická kvalita syrového mléka na území České republiky
Czech description
Studie se zabývá mikrobiální kvalitou syrového mléka a mléčných filtrů na území České Republiky. V letech 2012-2014 bylo celkem odebráno 273 vzorků (175 vzorků syrového mléka a 98 mléčných filtrů) z 51 mléčných farem. Byl sledován výskyt a frekvence těchto mikroorganismů:. Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp, Campylobacter spp. a Listeria monocytogenes. Bakterie E. coli byla v mléce detekována v 87,4% vzorcích. Jedním z nejšťastěji detekovaným patogenem byl Staphylococcus aureus, který byl prokázán u 37 vzorků syrového mléka (21,2%). V mléčných filtrech byla baktérie S. aureus detekována v 21 vyšetřovaných vzorcích (21,4%). Bakterie Listeria monocytogenes byla detekována ve 3 vyšetřovaných vzorcích mléka (1,7%). Vyšší detekce byla pozorována u mléčných filtrů, kde byla detekována celkem u 8 vzorků (2,9%). Termotolerantní baktérie Campylobacter spp. byla detekována pouze v jednom mléčném filtru (0,4%). Vzorky byly negativní na přítomnost Salmonella spp.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XVI. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí Sborník příspěvků
ISBN
978-80-7305-670-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
19-21
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 28, 2014
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—