Screening of whey proteins in Slovak sheep cheese
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873564" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873564 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Screening syrovátkových bílkovin ve slovenské bryndze
Original language description
Cílem práce byl screening syrovátkových bílkovin ve slovenské bryndze. Vzorky (n = 25) byly získány z tržní sítě Slovenské republiky. Syrovátkové bílkoviny (laktoferin, ?-laktalbumin a ?-laktoglobulin) byly stanoveny pomocí kapalinové chromatografie s reverzní fází, gradientovou elucí a iontově-párovým činidlem (IP RP-HPLC) s detektorem diodového pole (PDA) při vlnové délce 205 nm. Vyhodnocení bylo provedeno porovnáním standardů syrovátkových bílkovin kravského a ovčího mléka s chromatogramy analyzovaných vzorků. Vzhledem k odlišným základním chromatografickým charakteristikám proteinů kravského a ovčího mléka může použitá sreeningová metoda zbytkových syrovátkových bílkovin sloužit pro rychlý odhad zastoupení ovčího a kravského mléka v mléčných výrobcích tohoto typu, respektive zjištění falšování vybraných mléčných výrobků tohoto typu.
Czech name
Screening syrovátkových bílkovin ve slovenské bryndze
Czech description
Cílem práce byl screening syrovátkových bílkovin ve slovenské bryndze. Vzorky (n = 25) byly získány z tržní sítě Slovenské republiky. Syrovátkové bílkoviny (laktoferin, ?-laktalbumin a ?-laktoglobulin) byly stanoveny pomocí kapalinové chromatografie s reverzní fází, gradientovou elucí a iontově-párovým činidlem (IP RP-HPLC) s detektorem diodového pole (PDA) při vlnové délce 205 nm. Vyhodnocení bylo provedeno porovnáním standardů syrovátkových bílkovin kravského a ovčího mléka s chromatogramy analyzovaných vzorků. Vzhledem k odlišným základním chromatografickým charakteristikám proteinů kravského a ovčího mléka může použitá sreeningová metoda zbytkových syrovátkových bílkovin sloužit pro rychlý odhad zastoupení ovčího a kravského mléka v mléčných výrobcích tohoto typu, respektive zjištění falšování vybraných mléčných výrobků tohoto typu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2015
ISBN
978-80-7509-219-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
219-224
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 4, 2015
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—