Use of lupin seeds in diets for broiler chickens for fattening
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873930" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873930 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití lupinových semen v dietách určených pro výkrm brojlerových kuřat
Original language description
Cílem experimentální práce bylo zjistit, jak diety s obsahem lupinového šrotu ovlivníchemické složení prsní a stehenní svaloviny brojlerových kuřat. Diety se lišily tím, že u experimentální skupiny P1 byla 1/3 dusíkatých látek (NL) sójového extrahovanéhošrotu nahrazena NL z lupinového šrotu a u skupiny P2 byla provedena náhrada 2/3 NL oproti kontrole. V chemickém složení svaloviny u pokusných kuřat, kterým byly podávány diety s obsahem lupiny, bylo prokázáno vysoce významné (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0,01) zvýšení obsahu popelovin v prsní svalovině slepiček. U popelovin stehenní svaloviny kohoutků, u skupiny P2, bylo naopak prokázáno jejich vysoce signifikantní (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0,01) snížení. U obsahu vápníku byla pozorována tendence jeho zvyšování v prsní i stehenní svalovině u kuřat pokusných skupin.
Czech name
Využití lupinových semen v dietách určených pro výkrm brojlerových kuřat
Czech description
Cílem experimentální práce bylo zjistit, jak diety s obsahem lupinového šrotu ovlivníchemické složení prsní a stehenní svaloviny brojlerových kuřat. Diety se lišily tím, že u experimentální skupiny P1 byla 1/3 dusíkatých látek (NL) sójového extrahovanéhošrotu nahrazena NL z lupinového šrotu a u skupiny P2 byla provedena náhrada 2/3 NL oproti kontrole. V chemickém složení svaloviny u pokusných kuřat, kterým byly podávány diety s obsahem lupiny, bylo prokázáno vysoce významné (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0,01) zvýšení obsahu popelovin v prsní svalovině slepiček. U popelovin stehenní svaloviny kohoutků, u skupiny P2, bylo naopak prokázáno jejich vysoce signifikantní (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0,01) snížení. U obsahu vápníku byla pozorována tendence jeho zvyšování v prsní i stehenní svalovině u kuřat pokusných skupin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník fakultní studentské vědecké konference IGA VFU Brno 2015
ISBN
978-80-7305-766-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
76-79
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Dec 10, 2015
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—