Salt above Gold?! Or how do we stand with salt
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874414" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874414 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sůl nad zlato?! Aneb jak jsme na tom se solí
Original language description
Článek se zabývá spotřebou kuchyňské soli a sodíku v České republice a ve světě, charakteristikou soli a zastoupením soli v potravinách. Jedlou solí se rozumí krystalický produkt obsahující nejméně 97 % chloridu sodného v sušině, obohacený případně potravním doplňkem. Sůl je vyhledávanou nositelkou chuti, zdrojem sodíku a chloru. Doporučená denní spotřeba soli je 5 g na osobu, v České republice je spotřeba soli vyšší 8 - 12 g (někde uváděno až 16 g). Nejvíce soli v současnosti přijímáme z vyrobených a zpracovaných potravin pouze 10 % tak připadá na přídavek soli při vaření a dosolování a 10 % soli obsahují potraviny přirozeně. Vysoký příjem soli má i své zdravotní rizika.
Czech name
Sůl nad zlato?! Aneb jak jsme na tom se solí
Czech description
Článek se zabývá spotřebou kuchyňské soli a sodíku v České republice a ve světě, charakteristikou soli a zastoupením soli v potravinách. Jedlou solí se rozumí krystalický produkt obsahující nejméně 97 % chloridu sodného v sušině, obohacený případně potravním doplňkem. Sůl je vyhledávanou nositelkou chuti, zdrojem sodíku a chloru. Doporučená denní spotřeba soli je 5 g na osobu, v České republice je spotřeba soli vyšší 8 - 12 g (někde uváděno až 16 g). Nejvíce soli v současnosti přijímáme z vyrobených a zpracovaných potravin pouze 10 % tak připadá na přídavek soli při vaření a dosolování a 10 % soli obsahují potraviny přirozeně. Vysoký příjem soli má i své zdravotní rizika.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
34-38
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—