All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Salt above Gold?! Or how do we stand with salt

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874414" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874414 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sůl nad zlato?! Aneb jak jsme na tom se solí

  • Original language description

    Článek se zabývá spotřebou kuchyňské soli a sodíku v České republice a ve světě, charakteristikou soli a zastoupením soli v potravinách. Jedlou solí se rozumí krystalický produkt obsahující nejméně 97 % chloridu sodného v sušině, obohacený případně potravním doplňkem. Sůl je vyhledávanou nositelkou chuti, zdrojem sodíku a chloru. Doporučená denní spotřeba soli je 5 g na osobu, v České republice je spotřeba soli vyšší 8 - 12 g (někde uváděno až 16 g). Nejvíce soli v současnosti přijímáme z vyrobených a zpracovaných potravin pouze 10 % tak připadá na přídavek soli při vaření a dosolování a 10 % soli obsahují potraviny přirozeně. Vysoký příjem soli má i své zdravotní rizika.

  • Czech name

    Sůl nad zlato?! Aneb jak jsme na tom se solí

  • Czech description

    Článek se zabývá spotřebou kuchyňské soli a sodíku v České republice a ve světě, charakteristikou soli a zastoupením soli v potravinách. Jedlou solí se rozumí krystalický produkt obsahující nejméně 97 % chloridu sodného v sušině, obohacený případně potravním doplňkem. Sůl je vyhledávanou nositelkou chuti, zdrojem sodíku a chloru. Doporučená denní spotřeba soli je 5 g na osobu, v České republice je spotřeba soli vyšší 8 - 12 g (někde uváděno až 16 g). Nejvíce soli v současnosti přijímáme z vyrobených a zpracovaných potravin pouze 10 % tak připadá na přídavek soli při vaření a dosolování a 10 % soli obsahují potraviny přirozeně. Vysoký příjem soli má i své zdravotní rizika.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    27

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    34-38

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database