All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Identification of milk protein ingredients in meat products by histochemical methods

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874464" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874464 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Histochemická identifikace mléčných bílkovinných přísad v masných výrobcích

  • Original language description

    Mléčné bílkovinné přísady řadíme mezi významná funkční aditiva používaná v masném průmyslu. Jedná se o přísady, které mají zejména díky své emulgační schopnosti příznivý vliv na texturu masných výrobků. V této studii byly nejprve histochemicky vyšetřovány čtyři rozdílné mléčné přísady v modelových vzorcích (sušené podmáslí, sušené mléko, sušená syrovátka a kaseinát vápenatý v koncentracích 10%, 2,5%, 1%, 0,1%, 0,01% a 0,001%). Následně byly získané mikroskopické poznatky využity k detekci mléčných aditiv ve vybraných masných výrobcích zakoupených v tržní síti Ruské federace. Histochemické vyšetření zahrnovalo výběr histologického barvení s dostatečnou intenzitou kontrastu mezi použitým mléčným aditivem a ostatními složkami matrice masného výrobku. Výběr histologického barvení byl hlavním cílem této studie. Pro ověření byla použita dvě přehledná barvení Toluidinovou modří (TM) a Hematoxylin eosinem (HE) a 1 barvení cílené - PAS Calleja (PC). Jako nejvhodnější se jevilo použití cíleného barvení PAS Calleja, které vykazovalo výrazný kontrast mezi mléčným aditivem a pozadím.

  • Czech name

    Histochemická identifikace mléčných bílkovinných přísad v masných výrobcích

  • Czech description

    Mléčné bílkovinné přísady řadíme mezi významná funkční aditiva používaná v masném průmyslu. Jedná se o přísady, které mají zejména díky své emulgační schopnosti příznivý vliv na texturu masných výrobků. V této studii byly nejprve histochemicky vyšetřovány čtyři rozdílné mléčné přísady v modelových vzorcích (sušené podmáslí, sušené mléko, sušená syrovátka a kaseinát vápenatý v koncentracích 10%, 2,5%, 1%, 0,1%, 0,01% a 0,001%). Následně byly získané mikroskopické poznatky využity k detekci mléčných aditiv ve vybraných masných výrobcích zakoupených v tržní síti Ruské federace. Histochemické vyšetření zahrnovalo výběr histologického barvení s dostatečnou intenzitou kontrastu mezi použitým mléčným aditivem a ostatními složkami matrice masného výrobku. Výběr histologického barvení byl hlavním cílem této studie. Pro ověření byla použita dvě přehledná barvení Toluidinovou modří (TM) a Hematoxylin eosinem (HE) a 1 barvení cílené - PAS Calleja (PC). Jako nejvhodnější se jevilo použití cíleného barvení PAS Calleja, které vykazovalo výrazný kontrast mezi mléčným aditivem a pozadím.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    27

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    11

  • Pages from-to

    20-30

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database