Identification of milk protein ingredients in meat products by histochemical methods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874464" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874464 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Histochemická identifikace mléčných bílkovinných přísad v masných výrobcích
Original language description
Mléčné bílkovinné přísady řadíme mezi významná funkční aditiva používaná v masném průmyslu. Jedná se o přísady, které mají zejména díky své emulgační schopnosti příznivý vliv na texturu masných výrobků. V této studii byly nejprve histochemicky vyšetřovány čtyři rozdílné mléčné přísady v modelových vzorcích (sušené podmáslí, sušené mléko, sušená syrovátka a kaseinát vápenatý v koncentracích 10%, 2,5%, 1%, 0,1%, 0,01% a 0,001%). Následně byly získané mikroskopické poznatky využity k detekci mléčných aditiv ve vybraných masných výrobcích zakoupených v tržní síti Ruské federace. Histochemické vyšetření zahrnovalo výběr histologického barvení s dostatečnou intenzitou kontrastu mezi použitým mléčným aditivem a ostatními složkami matrice masného výrobku. Výběr histologického barvení byl hlavním cílem této studie. Pro ověření byla použita dvě přehledná barvení Toluidinovou modří (TM) a Hematoxylin eosinem (HE) a 1 barvení cílené - PAS Calleja (PC). Jako nejvhodnější se jevilo použití cíleného barvení PAS Calleja, které vykazovalo výrazný kontrast mezi mléčným aditivem a pozadím.
Czech name
Histochemická identifikace mléčných bílkovinných přísad v masných výrobcích
Czech description
Mléčné bílkovinné přísady řadíme mezi významná funkční aditiva používaná v masném průmyslu. Jedná se o přísady, které mají zejména díky své emulgační schopnosti příznivý vliv na texturu masných výrobků. V této studii byly nejprve histochemicky vyšetřovány čtyři rozdílné mléčné přísady v modelových vzorcích (sušené podmáslí, sušené mléko, sušená syrovátka a kaseinát vápenatý v koncentracích 10%, 2,5%, 1%, 0,1%, 0,01% a 0,001%). Následně byly získané mikroskopické poznatky využity k detekci mléčných aditiv ve vybraných masných výrobcích zakoupených v tržní síti Ruské federace. Histochemické vyšetření zahrnovalo výběr histologického barvení s dostatečnou intenzitou kontrastu mezi použitým mléčným aditivem a ostatními složkami matrice masného výrobku. Výběr histologického barvení byl hlavním cílem této studie. Pro ověření byla použita dvě přehledná barvení Toluidinovou modří (TM) a Hematoxylin eosinem (HE) a 1 barvení cílené - PAS Calleja (PC). Jako nejvhodnější se jevilo použití cíleného barvení PAS Calleja, které vykazovalo výrazný kontrast mezi mléčným aditivem a pozadím.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
11
Pages from-to
20-30
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—