All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of methods for the determination of diastase activity in honey

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874515" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874515 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Zhodnocení metod pro stanovení diastatické aktivity v medu

  • Original language description

    Cílem práce bylo zhodnocení metod pro stanovení diastatické aktivity medu. Bylo vyšetřeno 8 vzorků medu z tržní sítě a 48 směsí medu se sirupy Apifood a Apivital za pomoci Schadeho metody a enzymové metody Phadebas. Z osmi vzorků medu jeden nevyhověl požadavkům Vyhlášky č. 76/2003 Sb.. U tohoto vzorku byly naměřeny hodnoty aktivity diastázy 11,13 stupňů dle Schadeho, ale dle metody Phadebas 7,61 stupňů dle Schadeho. Oběma metodami byly získány rozdílné hodnoty aktivity diastázy, podle Phadebas byla průměrně o 12,48 % nižší. Mezi metodami byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p<0,05). Předpokládáme, že příčinou rozdílu ve výsledcích použitých metod byla pravděpodobně substrátová specifita enzymu, tedy konkrétní vlastnosti škrobu, který byl použit jako substrát. Metodu dle Schadeho lze doporučit pro vyšetření menšího počtu vzorků, metoda Phadebas se spíše hodí pro sériové analýzy.

  • Czech name

    Zhodnocení metod pro stanovení diastatické aktivity v medu

  • Czech description

    Cílem práce bylo zhodnocení metod pro stanovení diastatické aktivity medu. Bylo vyšetřeno 8 vzorků medu z tržní sítě a 48 směsí medu se sirupy Apifood a Apivital za pomoci Schadeho metody a enzymové metody Phadebas. Z osmi vzorků medu jeden nevyhověl požadavkům Vyhlášky č. 76/2003 Sb.. U tohoto vzorku byly naměřeny hodnoty aktivity diastázy 11,13 stupňů dle Schadeho, ale dle metody Phadebas 7,61 stupňů dle Schadeho. Oběma metodami byly získány rozdílné hodnoty aktivity diastázy, podle Phadebas byla průměrně o 12,48 % nižší. Mezi metodami byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p<0,05). Předpokládáme, že příčinou rozdílu ve výsledcích použitých metod byla pravděpodobně substrátová specifita enzymu, tedy konkrétní vlastnosti škrobu, který byl použit jako substrát. Metodu dle Schadeho lze doporučit pro vyšetření menšího počtu vzorků, metoda Phadebas se spíše hodí pro sériové analýzy.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-782-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    298-301

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 19, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article