Evaluation of methods for the determination of diastase activity in honey
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874515" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874515 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zhodnocení metod pro stanovení diastatické aktivity v medu
Original language description
Cílem práce bylo zhodnocení metod pro stanovení diastatické aktivity medu. Bylo vyšetřeno 8 vzorků medu z tržní sítě a 48 směsí medu se sirupy Apifood a Apivital za pomoci Schadeho metody a enzymové metody Phadebas. Z osmi vzorků medu jeden nevyhověl požadavkům Vyhlášky č. 76/2003 Sb.. U tohoto vzorku byly naměřeny hodnoty aktivity diastázy 11,13 stupňů dle Schadeho, ale dle metody Phadebas 7,61 stupňů dle Schadeho. Oběma metodami byly získány rozdílné hodnoty aktivity diastázy, podle Phadebas byla průměrně o 12,48 % nižší. Mezi metodami byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p<0,05). Předpokládáme, že příčinou rozdílu ve výsledcích použitých metod byla pravděpodobně substrátová specifita enzymu, tedy konkrétní vlastnosti škrobu, který byl použit jako substrát. Metodu dle Schadeho lze doporučit pro vyšetření menšího počtu vzorků, metoda Phadebas se spíše hodí pro sériové analýzy.
Czech name
Zhodnocení metod pro stanovení diastatické aktivity v medu
Czech description
Cílem práce bylo zhodnocení metod pro stanovení diastatické aktivity medu. Bylo vyšetřeno 8 vzorků medu z tržní sítě a 48 směsí medu se sirupy Apifood a Apivital za pomoci Schadeho metody a enzymové metody Phadebas. Z osmi vzorků medu jeden nevyhověl požadavkům Vyhlášky č. 76/2003 Sb.. U tohoto vzorku byly naměřeny hodnoty aktivity diastázy 11,13 stupňů dle Schadeho, ale dle metody Phadebas 7,61 stupňů dle Schadeho. Oběma metodami byly získány rozdílné hodnoty aktivity diastázy, podle Phadebas byla průměrně o 12,48 % nižší. Mezi metodami byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p<0,05). Předpokládáme, že příčinou rozdílu ve výsledcích použitých metod byla pravděpodobně substrátová specifita enzymu, tedy konkrétní vlastnosti škrobu, který byl použit jako substrát. Metodu dle Schadeho lze doporučit pro vyšetření menšího počtu vzorků, metoda Phadebas se spíše hodí pro sériové analýzy.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
298-301
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 19, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—