Image analysis usage for evaluation of fined meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874603" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874603 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití analýzy obrazu makrosnímků k hodnocení jemně mělněných masných výrobků
Original language description
Tento článek popisuje další možnosti aplikace obrazové analýzy v odvětví masné výroby. Obrazová analýza je vhodným nástrojem pro ověření kvality výrobního procesu na základě zhodnocení vybraných jakostních parametrů typických pro daný druh výrobku. Pilotní studie byla zaměřena zejména na hodnocení jemně mělněných masných výrobků. Jednalo se o jemně mělněné masné výrobky bez vložky, u nichž byly pomocí analýzy obrazu hodnoceny barevné charakteristiky výrobků, jejich kruhovitost v příčném nákroji a velikost přítomných pórů. Druhou skupinou byly jemně mělněné masné výrobky s vložkou, u kterých byl měřen ekvivalentní průměr tukových zrn a pórů a to jak na příčném, tak na podélném řezu. Podle získaných výsledků studie lze považovat analýzu obrazu jako přijatelnou alternativu pro kontrolu jakosti analyzovaných druhů vzorků.
Czech name
Využití analýzy obrazu makrosnímků k hodnocení jemně mělněných masných výrobků
Czech description
Tento článek popisuje další možnosti aplikace obrazové analýzy v odvětví masné výroby. Obrazová analýza je vhodným nástrojem pro ověření kvality výrobního procesu na základě zhodnocení vybraných jakostních parametrů typických pro daný druh výrobku. Pilotní studie byla zaměřena zejména na hodnocení jemně mělněných masných výrobků. Jednalo se o jemně mělněné masné výrobky bez vložky, u nichž byly pomocí analýzy obrazu hodnoceny barevné charakteristiky výrobků, jejich kruhovitost v příčném nákroji a velikost přítomných pórů. Druhou skupinou byly jemně mělněné masné výrobky s vložkou, u kterých byl měřen ekvivalentní průměr tukových zrn a pórů a to jak na příčném, tak na podélném řezu. Podle získaných výsledků studie lze považovat analýzu obrazu jako přijatelnou alternativu pro kontrolu jakosti analyzovaných druhů vzorků.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
11
Pages from-to
20-30
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—