All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Castration methods and the impact of castration on pork quality

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875929" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875929 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Způsoby kastrace prasat a vliv kastrace na jakost vepřového masa

  • Original language description

    Článek se zabývá problematikou kastrace prasat a to porovnáním metod tradiční chirurgické kastrace bez anestezie a alternativních metod, mezi které patří zejména imunokastrace a chirurgická kastrace s anestezií. Alternativní metody se začaly používat s ohledem na zlepšení podmínek welfare jatečných prasat a na tlak vedoucí omezení či úplnému zákazu kastrace chirurgické. Provedení kastrace se v zemích EU liší nejen metodicky, ale také technicky. Kastrace ovlivňuje kromě chování zvířat také výtěžnost a jakostní parametry masa. Z dostupných studií zabývajících se srovnáváním jakosti a složení vepřového masa získaného z chirurgicky kastrovaných, imunokastrovaných a nekastrovaných prasat jsou prokazatelné velké rozdíly mezi jednotlivými sledovanými parametry. Je to způsobeno zejména porovnáváním různých způsobů výkrmu, různého genetického materiálu, věku porážených prasat a odlišnou metodikou hodnocení jednotlivých partií a parametrů. Nicméně většina výsledků poukazuje v první řadě na rozdílné množství podkožního a intramuskulárního tuku a rozdílné chemické složení tuku u masa variantně kastrovaných a nekastrovaných prasat a také na významné rozdíly ve výtěžnosti, zmasilosti a v technologických vlastnostech takto produkovaného masa.

  • Czech name

    Způsoby kastrace prasat a vliv kastrace na jakost vepřového masa

  • Czech description

    Článek se zabývá problematikou kastrace prasat a to porovnáním metod tradiční chirurgické kastrace bez anestezie a alternativních metod, mezi které patří zejména imunokastrace a chirurgická kastrace s anestezií. Alternativní metody se začaly používat s ohledem na zlepšení podmínek welfare jatečných prasat a na tlak vedoucí omezení či úplnému zákazu kastrace chirurgické. Provedení kastrace se v zemích EU liší nejen metodicky, ale také technicky. Kastrace ovlivňuje kromě chování zvířat také výtěžnost a jakostní parametry masa. Z dostupných studií zabývajících se srovnáváním jakosti a složení vepřového masa získaného z chirurgicky kastrovaných, imunokastrovaných a nekastrovaných prasat jsou prokazatelné velké rozdíly mezi jednotlivými sledovanými parametry. Je to způsobeno zejména porovnáváním různých způsobů výkrmu, různého genetického materiálu, věku porážených prasat a odlišnou metodikou hodnocení jednotlivých partií a parametrů. Nicméně většina výsledků poukazuje v první řadě na rozdílné množství podkožního a intramuskulárního tuku a rozdílné chemické složení tuku u masa variantně kastrovaných a nekastrovaných prasat a také na významné rozdíly ve výtěžnosti, zmasilosti a v technologických vlastnostech takto produkovaného masa.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510233" target="_blank" >QJ1510233: A complex analysis of impact of tradicional (surgical) and alternative methods of castration on pig rearing and pork quality in order to ensure sustainainable and competetive pork production in the Czech Republic</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    neuveden

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    381-386

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database