Castration methods and the impact of castration on pork quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43875929" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43875929 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Způsoby kastrace prasat a vliv kastrace na jakost vepřového masa
Original language description
Článek se zabývá problematikou kastrace prasat a to porovnáním metod tradiční chirurgické kastrace bez anestezie a alternativních metod, mezi které patří zejména imunokastrace a chirurgická kastrace s anestezií. Alternativní metody se začaly používat s ohledem na zlepšení podmínek welfare jatečných prasat a na tlak vedoucí omezení či úplnému zákazu kastrace chirurgické. Provedení kastrace se v zemích EU liší nejen metodicky, ale také technicky. Kastrace ovlivňuje kromě chování zvířat také výtěžnost a jakostní parametry masa. Z dostupných studií zabývajících se srovnáváním jakosti a složení vepřového masa získaného z chirurgicky kastrovaných, imunokastrovaných a nekastrovaných prasat jsou prokazatelné velké rozdíly mezi jednotlivými sledovanými parametry. Je to způsobeno zejména porovnáváním různých způsobů výkrmu, různého genetického materiálu, věku porážených prasat a odlišnou metodikou hodnocení jednotlivých partií a parametrů. Nicméně většina výsledků poukazuje v první řadě na rozdílné množství podkožního a intramuskulárního tuku a rozdílné chemické složení tuku u masa variantně kastrovaných a nekastrovaných prasat a také na významné rozdíly ve výtěžnosti, zmasilosti a v technologických vlastnostech takto produkovaného masa.
Czech name
Způsoby kastrace prasat a vliv kastrace na jakost vepřového masa
Czech description
Článek se zabývá problematikou kastrace prasat a to porovnáním metod tradiční chirurgické kastrace bez anestezie a alternativních metod, mezi které patří zejména imunokastrace a chirurgická kastrace s anestezií. Alternativní metody se začaly používat s ohledem na zlepšení podmínek welfare jatečných prasat a na tlak vedoucí omezení či úplnému zákazu kastrace chirurgické. Provedení kastrace se v zemích EU liší nejen metodicky, ale také technicky. Kastrace ovlivňuje kromě chování zvířat také výtěžnost a jakostní parametry masa. Z dostupných studií zabývajících se srovnáváním jakosti a složení vepřového masa získaného z chirurgicky kastrovaných, imunokastrovaných a nekastrovaných prasat jsou prokazatelné velké rozdíly mezi jednotlivými sledovanými parametry. Je to způsobeno zejména porovnáváním různých způsobů výkrmu, různého genetického materiálu, věku porážených prasat a odlišnou metodikou hodnocení jednotlivých partií a parametrů. Nicméně většina výsledků poukazuje v první řadě na rozdílné množství podkožního a intramuskulárního tuku a rozdílné chemické složení tuku u masa variantně kastrovaných a nekastrovaných prasat a také na významné rozdíly ve výtěžnosti, zmasilosti a v technologických vlastnostech takto produkovaného masa.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510233" target="_blank" >QJ1510233: A complex analysis of impact of tradicional (surgical) and alternative methods of castration on pig rearing and pork quality in order to ensure sustainainable and competetive pork production in the Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
neuveden
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
381-386
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—