All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Radiation treatment of meat of rainbow trout

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876329" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876329 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Radiační ošetření masa pstruhů duhových

  • Original language description

    Radiační ošetření masa, stejně tak jako ostatní technologické úpravy, může způsobovat senzorické změny. Nejvýznamnější senzorický ukazatel kvality masa je barva. Proto, byl zkoumán účinek ozařování těl ryb s ohledem na barevné změny. Barva byla měřena na svalovině pstruhů duhových Oncorhynchus mykiss. Parametry barvy, L*, a* a b*, byly určeny pomocí spektrofotometru Superchroma S-Spex (Braive) v systému CIELAB, a to před ozařováním (3 h po porážce) a po ozařování (zdroj 60Co, dávka 3 kGy a dávkový příkon 3,33 kGy.h-1) (5 h po porážce). Změna parametrů L*, a* a ?E* byla identická jak pro ozařované, tak pro neozářené vzorky. Tato změna může být způsobena zráním rybího masa. Parametr b* se významně snížil, což se též nevýznamně projevilo i u parametru C*. Parametr ho (měrný odstín barvy) však změněn nebyl.

  • Czech name

    Radiační ošetření masa pstruhů duhových

  • Czech description

    Radiační ošetření masa, stejně tak jako ostatní technologické úpravy, může způsobovat senzorické změny. Nejvýznamnější senzorický ukazatel kvality masa je barva. Proto, byl zkoumán účinek ozařování těl ryb s ohledem na barevné změny. Barva byla měřena na svalovině pstruhů duhových Oncorhynchus mykiss. Parametry barvy, L*, a* a b*, byly určeny pomocí spektrofotometru Superchroma S-Spex (Braive) v systému CIELAB, a to před ozařováním (3 h po porážce) a po ozařování (zdroj 60Co, dávka 3 kGy a dávkový příkon 3,33 kGy.h-1) (5 h po porážce). Změna parametrů L*, a* a ?E* byla identická jak pro ozařované, tak pro neozářené vzorky. Tato změna může být způsobena zráním rybího masa. Parametr b* se významně snížil, což se též nevýznamně projevilo i u parametru C*. Parametr ho (měrný odstín barvy) však změněn nebyl.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    29

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    42-45

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database