More risk as a benefit? Replace sodium chloride with potassium chloride may not just be a bitter taste
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876481" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876481 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Víc škody jak užitku? Náhrada NaCl chloridem draselným nemusí být jenom o hořké chuti
Original language description
Jednou z možností, jak v masných výrobcích snížit hladinu sodíku je částečná náhrada jedlé soli chloridem draselným. Příjem draslíku potravinami s jeho přirozeným obsahem není spojený u zdravých osob s žádným nepříznivým účinkem. Do skupin osob citlivých na zvýšený příjem draslíku patří např. pacienti se selháním ledvin, srdečním selháním, cukrovkou, děti mladší 1 roku, senioři nad 85 let. Zvýšení obsahu draslíku v některých průmyslově vyráběných potravinách, které nejsou přirozeně bohatým zdrojem tohoto prvku, může komplikovat lékařská výživová doporučení pro osoby v těchto rizikových skupinách. V článku jsou popsány výsledky norské analýzy přínosů a rizik vycházející z částečné náhrady jedlé soli v průmyslově vyráběných potravinách chloridem draselným v poměrech 30:70, 50:50 a 70:30. Autoři závěrem vyvodili, že počet osob, čelících zdravotnímu riziku při náhradě chloridu sodného chloridem draselným je vyšší, než počet osob majících z této náhrady v průmyslově vyráběných potravinách prospěch.
Czech name
Víc škody jak užitku? Náhrada NaCl chloridem draselným nemusí být jenom o hořké chuti
Czech description
Jednou z možností, jak v masných výrobcích snížit hladinu sodíku je částečná náhrada jedlé soli chloridem draselným. Příjem draslíku potravinami s jeho přirozeným obsahem není spojený u zdravých osob s žádným nepříznivým účinkem. Do skupin osob citlivých na zvýšený příjem draslíku patří např. pacienti se selháním ledvin, srdečním selháním, cukrovkou, děti mladší 1 roku, senioři nad 85 let. Zvýšení obsahu draslíku v některých průmyslově vyráběných potravinách, které nejsou přirozeně bohatým zdrojem tohoto prvku, může komplikovat lékařská výživová doporučení pro osoby v těchto rizikových skupinách. V článku jsou popsány výsledky norské analýzy přínosů a rizik vycházející z částečné náhrady jedlé soli v průmyslově vyráběných potravinách chloridem draselným v poměrech 30:70, 50:50 a 70:30. Autoři závěrem vyvodili, že počet osob, čelících zdravotnímu riziku při náhradě chloridu sodného chloridem draselným je vyšší, než počet osob majících z této náhrady v průmyslově vyráběných potravinách prospěch.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
29
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
7-11
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—