All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

More risk as a benefit? Replace sodium chloride with potassium chloride may not just be a bitter taste

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876481" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876481 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Víc škody jak užitku? Náhrada NaCl chloridem draselným nemusí být jenom o hořké chuti

  • Original language description

    Jednou z možností, jak v masných výrobcích snížit hladinu sodíku je částečná náhrada jedlé soli chloridem draselným. Příjem draslíku potravinami s jeho přirozeným obsahem není spojený u zdravých osob s žádným nepříznivým účinkem. Do skupin osob citlivých na zvýšený příjem draslíku patří např. pacienti se selháním ledvin, srdečním selháním, cukrovkou, děti mladší 1 roku, senioři nad 85 let. Zvýšení obsahu draslíku v některých průmyslově vyráběných potravinách, které nejsou přirozeně bohatým zdrojem tohoto prvku, může komplikovat lékařská výživová doporučení pro osoby v těchto rizikových skupinách. V článku jsou popsány výsledky norské analýzy přínosů a rizik vycházející z částečné náhrady jedlé soli v průmyslově vyráběných potravinách chloridem draselným v poměrech 30:70, 50:50 a 70:30. Autoři závěrem vyvodili, že počet osob, čelících zdravotnímu riziku při náhradě chloridu sodného chloridem draselným je vyšší, než počet osob majících z této náhrady v průmyslově vyráběných potravinách prospěch.

  • Czech name

    Víc škody jak užitku? Náhrada NaCl chloridem draselným nemusí být jenom o hořké chuti

  • Czech description

    Jednou z možností, jak v masných výrobcích snížit hladinu sodíku je částečná náhrada jedlé soli chloridem draselným. Příjem draslíku potravinami s jeho přirozeným obsahem není spojený u zdravých osob s žádným nepříznivým účinkem. Do skupin osob citlivých na zvýšený příjem draslíku patří např. pacienti se selháním ledvin, srdečním selháním, cukrovkou, děti mladší 1 roku, senioři nad 85 let. Zvýšení obsahu draslíku v některých průmyslově vyráběných potravinách, které nejsou přirozeně bohatým zdrojem tohoto prvku, může komplikovat lékařská výživová doporučení pro osoby v těchto rizikových skupinách. V článku jsou popsány výsledky norské analýzy přínosů a rizik vycházející z částečné náhrady jedlé soli v průmyslově vyráběných potravinách chloridem draselným v poměrech 30:70, 50:50 a 70:30. Autoři závěrem vyvodili, že počet osob, čelících zdravotnímu riziku při náhradě chloridu sodného chloridem draselným je vyšší, než počet osob majících z této náhrady v průmyslově vyráběných potravinách prospěch.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    29

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    7-11

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database