Determination of meat products quality by near infrared spectroscopy
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876539" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876539 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití blízké infračervené spektrometrie pro stanovení kvality masných výrobků
Original language description
Cílem práce bylo stanovení fyzikálně-chemických parametrů u masných výrobků (n = 30). Pomocí blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací (FT-NIR) byly vytvořeny kalibrační modely v modu reflektance v rozsahu spektra 10000 ? 4000 cm-1. Pro kalibraci byla použita metoda částečných nejmenších čtverců (PLS) a k ověření získaných výsledků metoda křížové validace. Mezi referenčními a predikovanými hodnotami nebyly pomocí párového t-testu nalezeny statisticky významné rozdíly (p ? 0,05). Vysoce spolehlivé kalibrační a validační modely byly získány pro obsah celkových bílkovin, čistých svalových bílkovin, vody, sušiny a soli.
Czech name
Využití blízké infračervené spektrometrie pro stanovení kvality masných výrobků
Czech description
Cílem práce bylo stanovení fyzikálně-chemických parametrů u masných výrobků (n = 30). Pomocí blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací (FT-NIR) byly vytvořeny kalibrační modely v modu reflektance v rozsahu spektra 10000 ? 4000 cm-1. Pro kalibraci byla použita metoda částečných nejmenších čtverců (PLS) a k ověření získaných výsledků metoda křížové validace. Mezi referenčními a predikovanými hodnotami nebyly pomocí párového t-testu nalezeny statisticky významné rozdíly (p ? 0,05). Vysoce spolehlivé kalibrační a validační modely byly získány pro obsah celkových bílkovin, čistých svalových bílkovin, vody, sušiny a soli.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin XLVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny: sborník abstraktů
ISBN
978-80-7305-808-1
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
220-223
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 17, 2018
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—