All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of sous vide technology on the content of elements and weight loss in pork meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43877566" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43877566 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv technologie sous vide na obsah prvků a hmotnostní ztráty ve vepřovém mase

  • Original language description

    Cílem této práce bylo zhodnocení vlivu technologie sous vide na obsah minerálních prvků hořčíku, vápníku, mědi, zinku a železa ve vzorcích vepřové pečeně bez kosti, a také stanovit hmotnostní ztráty masa. Vzorky byly připraveny technologií sous vide při různých teplotních režimech a s různou dobou přípravy. Použitý teplotní rozsah byl 53o C až 70o C a doba přípravy 2 ? 18 hod. Obsah jednotlivých prvků byl stanoven metodou atomové absorpční spektrometrie. Plamenová atomizace byla použita pro stanovení hořčíku, vápníku a zinku, elektrotermická atomizace pro stanovení mědi a železa. Stanovení vápníku bylo provedeno v prostředí roztoku lanthanu 1 g/l. Rozdílný teplotní režim a doba přípravy u technologie sous vide ovlivňoval obsah prvků ve vepřové pečeni. Stanovení hmotnostních ztrát závisí na způsobu kuchyňské úpravy i na druhu použité potraviny. Hmotnostní ztráty masa rostly s rostoucí teplotou tepelného opracování, pohybovaly se v rozsahu 9,20 % - 32,51 %.

  • Czech name

    Vliv technologie sous vide na obsah prvků a hmotnostní ztráty ve vepřovém mase

  • Czech description

    Cílem této práce bylo zhodnocení vlivu technologie sous vide na obsah minerálních prvků hořčíku, vápníku, mědi, zinku a železa ve vzorcích vepřové pečeně bez kosti, a také stanovit hmotnostní ztráty masa. Vzorky byly připraveny technologií sous vide při různých teplotních režimech a s různou dobou přípravy. Použitý teplotní rozsah byl 53o C až 70o C a doba přípravy 2 ? 18 hod. Obsah jednotlivých prvků byl stanoven metodou atomové absorpční spektrometrie. Plamenová atomizace byla použita pro stanovení hořčíku, vápníku a zinku, elektrotermická atomizace pro stanovení mědi a železa. Stanovení vápníku bylo provedeno v prostředí roztoku lanthanu 1 g/l. Rozdílný teplotní režim a doba přípravy u technologie sous vide ovlivňoval obsah prvků ve vepřové pečeni. Stanovení hmotnostních ztrát závisí na způsobu kuchyňské úpravy i na druhu použité potraviny. Hmotnostní ztráty masa rostly s rostoucí teplotou tepelného opracování, pohybovaly se v rozsahu 9,20 % - 32,51 %.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2019

  • ISBN

    978-80-7509-653-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    247-253

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 7, 2019

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article