Conformity of water activity values of dry sausages at the end of ripening
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43878061" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43878061 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2019-4/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2019-4/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vyrovnanost hodnot vodní aktivity trvanlivých salámů na konci zrání
Original language description
Cílem předložené práce bylo zjistit hodnoty aw salámu poličan a salámu vysočina ke konci procesu zrání a porovnat vyrovnanost naměřených hodnot získaných ze vzorků z různých míst sušárenských komor. Odběr vzorků byl uskutečněn u jednoho průmyslového zpracovatele masa v ČR. Vzorky výrobku Poličan 500g byly odebírány jako 1 celý kus salámu celkem z 3 různých míst zrací komory a na daném místě vždy z horního a dolního patra udírenského vozíku. Vzorky výrobku Vysočina 300g byly odebírány stejným postupem. Celkem bylo změřeno 9 výrobních šarží, tj. celkem 54 vzorků salámu poličan a 13 výrobních šarží, tj. celkem 78 vzorků salámu vysočina. Naměřené hodnoty aw salámu poličan se pohybovaly mezi 0,885 po 0,921. Statistickým vyhodnocením výsledků bylo zjištěno, že v případě porovnání hodnot aw, kdy se zohlednil samostatně první faktor - místo odběru, byly rozdíly mezi hodnotami aw v rámci jednotlivých míst měření statisticky nevýznamné. V případě porovnání naměřených hodnot aw při uplatnění druhého faktoru ? patro udírenského vozíku, rovněž rozdíly mezi hodnotami aw v rámci jednotlivých pater byly statisticky nevýznamné. Studie prokázala, že i v prostoru komory 462 metrů krychlových byly rozdíly mezi hodnotami aw salámu 19. den zrání statisticky nevýznamné.
Czech name
Vyrovnanost hodnot vodní aktivity trvanlivých salámů na konci zrání
Czech description
Cílem předložené práce bylo zjistit hodnoty aw salámu poličan a salámu vysočina ke konci procesu zrání a porovnat vyrovnanost naměřených hodnot získaných ze vzorků z různých míst sušárenských komor. Odběr vzorků byl uskutečněn u jednoho průmyslového zpracovatele masa v ČR. Vzorky výrobku Poličan 500g byly odebírány jako 1 celý kus salámu celkem z 3 různých míst zrací komory a na daném místě vždy z horního a dolního patra udírenského vozíku. Vzorky výrobku Vysočina 300g byly odebírány stejným postupem. Celkem bylo změřeno 9 výrobních šarží, tj. celkem 54 vzorků salámu poličan a 13 výrobních šarží, tj. celkem 78 vzorků salámu vysočina. Naměřené hodnoty aw salámu poličan se pohybovaly mezi 0,885 po 0,921. Statistickým vyhodnocením výsledků bylo zjištěno, že v případě porovnání hodnot aw, kdy se zohlednil samostatně první faktor - místo odběru, byly rozdíly mezi hodnotami aw v rámci jednotlivých míst měření statisticky nevýznamné. V případě porovnání naměřených hodnot aw při uplatnění druhého faktoru ? patro udírenského vozíku, rovněž rozdíly mezi hodnotami aw v rámci jednotlivých pater byly statisticky nevýznamné. Studie prokázala, že i v prostoru komory 462 metrů krychlových byly rozdíly mezi hodnotami aw salámu 19. den zrání statisticky nevýznamné.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
30
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
8-14
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—