All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Conformity of water activity values of dry sausages at the end of ripening

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F19%3A43878061" target="_blank" >RIV/62157124:16270/19:43878061 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2019-4/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2019-4/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vyrovnanost hodnot vodní aktivity trvanlivých salámů na konci zrání

  • Original language description

    Cílem předložené práce bylo zjistit hodnoty aw salámu poličan a salámu vysočina ke konci procesu zrání a porovnat vyrovnanost naměřených hodnot získaných ze vzorků z různých míst sušárenských komor. Odběr vzorků byl uskutečněn u jednoho průmyslového zpracovatele masa v ČR. Vzorky výrobku Poličan 500g byly odebírány jako 1 celý kus salámu celkem z 3 různých míst zrací komory a na daném místě vždy z horního a dolního patra udírenského vozíku. Vzorky výrobku Vysočina 300g byly odebírány stejným postupem. Celkem bylo změřeno 9 výrobních šarží, tj. celkem 54 vzorků salámu poličan a 13 výrobních šarží, tj. celkem 78 vzorků salámu vysočina. Naměřené hodnoty aw salámu poličan se pohybovaly mezi 0,885 po 0,921. Statistickým vyhodnocením výsledků bylo zjištěno, že v případě porovnání hodnot aw, kdy se zohlednil samostatně první faktor - místo odběru, byly rozdíly mezi hodnotami aw v rámci jednotlivých míst měření statisticky nevýznamné. V případě porovnání naměřených hodnot aw při uplatnění druhého faktoru ? patro udírenského vozíku, rovněž rozdíly mezi hodnotami aw v rámci jednotlivých pater byly statisticky nevýznamné. Studie prokázala, že i v prostoru komory 462 metrů krychlových byly rozdíly mezi hodnotami aw salámu 19. den zrání statisticky nevýznamné.

  • Czech name

    Vyrovnanost hodnot vodní aktivity trvanlivých salámů na konci zrání

  • Czech description

    Cílem předložené práce bylo zjistit hodnoty aw salámu poličan a salámu vysočina ke konci procesu zrání a porovnat vyrovnanost naměřených hodnot získaných ze vzorků z různých míst sušárenských komor. Odběr vzorků byl uskutečněn u jednoho průmyslového zpracovatele masa v ČR. Vzorky výrobku Poličan 500g byly odebírány jako 1 celý kus salámu celkem z 3 různých míst zrací komory a na daném místě vždy z horního a dolního patra udírenského vozíku. Vzorky výrobku Vysočina 300g byly odebírány stejným postupem. Celkem bylo změřeno 9 výrobních šarží, tj. celkem 54 vzorků salámu poličan a 13 výrobních šarží, tj. celkem 78 vzorků salámu vysočina. Naměřené hodnoty aw salámu poličan se pohybovaly mezi 0,885 po 0,921. Statistickým vyhodnocením výsledků bylo zjištěno, že v případě porovnání hodnot aw, kdy se zohlednil samostatně první faktor - místo odběru, byly rozdíly mezi hodnotami aw v rámci jednotlivých míst měření statisticky nevýznamné. V případě porovnání naměřených hodnot aw při uplatnění druhého faktoru ? patro udírenského vozíku, rovněž rozdíly mezi hodnotami aw v rámci jednotlivých pater byly statisticky nevýznamné. Studie prokázala, že i v prostoru komory 462 metrů krychlových byly rozdíly mezi hodnotami aw salámu 19. den zrání statisticky nevýznamné.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    30

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    8-14

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database