Feed and feed aditives affecting the egg yolk color of laying hens
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878673" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878673 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.naschov.cz/krmiva-a-krmna-aditiva-a-barva-vajecneho-zloutku/" target="_blank" >https://www.naschov.cz/krmiva-a-krmna-aditiva-a-barva-vajecneho-zloutku/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Krmiva a krmná aditiva ovlivňující barvu vaječného žloutku užitkových nosnic
Original language description
Zbarvení vaječného žloutku hraje u spotřebitelů zásadní roli. Barva vaječného žloutku je považována za jeden z kvalitativních parametrů, který ovlivňuje preferenci při nákupu vajec zákazníky. Mezi konzumenty vajec jsou však značné rozdíly v požadavku na barvu vaječného žloutku. Za barvu žloutků vajec nesou zodpovědnost obsažené pigmenty nazývané karotenoidy, z nich největší vliv má skupina xantofylů. Nosnice, stejně jako ostatní zvířata, si nedokážou karotenoidy syntetizovat. Proto je třeba nosnicím doplňovat do krmiva složky, které tyto pigmenty obsahují. Právě barviva obsažená v krmivu mají největší vliv na výsledné zbarvení žloutku. Vzájemným zastoupením žlutých a červených pigmentů lze snadno ovlivnit výslednou barvu vaječného žloutku. V současné době existuje široká škála pigmentů (přírodních i synteticky vyrobených), které je možné využít a zařadit do krmné dávky, aby vaječné žloutky měly požadovaný odstín a intenzitu zbarvení. Při snaze dosáhnout optimální barvy vaječného žloutku je třeba zjistit zastoupení pigmentů v základních složkách krmné směsi a případný nedostatek doplnit aditivy. To pomůže dodat potřebný odstín a intenzitu barvy žloutku, kterou spotřebitelé vajec požadují.
Czech name
Krmiva a krmná aditiva ovlivňující barvu vaječného žloutku užitkových nosnic
Czech description
Zbarvení vaječného žloutku hraje u spotřebitelů zásadní roli. Barva vaječného žloutku je považována za jeden z kvalitativních parametrů, který ovlivňuje preferenci při nákupu vajec zákazníky. Mezi konzumenty vajec jsou však značné rozdíly v požadavku na barvu vaječného žloutku. Za barvu žloutků vajec nesou zodpovědnost obsažené pigmenty nazývané karotenoidy, z nich největší vliv má skupina xantofylů. Nosnice, stejně jako ostatní zvířata, si nedokážou karotenoidy syntetizovat. Proto je třeba nosnicím doplňovat do krmiva složky, které tyto pigmenty obsahují. Právě barviva obsažená v krmivu mají největší vliv na výsledné zbarvení žloutku. Vzájemným zastoupením žlutých a červených pigmentů lze snadno ovlivnit výslednou barvu vaječného žloutku. V současné době existuje široká škála pigmentů (přírodních i synteticky vyrobených), které je možné využít a zařadit do krmné dávky, aby vaječné žloutky měly požadovaný odstín a intenzitu zbarvení. Při snaze dosáhnout optimální barvy vaječného žloutku je třeba zjistit zastoupení pigmentů v základních složkách krmné směsi a případný nedostatek doplnit aditivy. To pomůže dodat potřebný odstín a intenzitu barvy žloutku, kterou spotřebitelé vajec požadují.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Volume of the periodical
80
Issue of the periodical within the volume
10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
64-68
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—