Expiry date or date of minimum durability? How to proceed with EFSA food shelf life
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879292" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879292 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-1/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-1/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Datum použitelnosti, nebo datum minimální trvanlivosti? Jak postupovat při vymezení doby údržnosti potravin podle EFSA
Original language description
Podle článku 14 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 není potravina bezpečná, jestliže je škodlivá pro lidské zdraví, nebo není vhodná k lidské spotřebě. Z hlediska mikrobiologie potravin to může znamenat buď přítomnost patogenních, resp. potenciálně patogenních bakterií, nebo přítomnost bakterií vyvolávajících kažení, a to v množství, které již potravinu senzoricky mění. V terminologii bezpečnosti potravin představují obě možnosti přítomnost biologického nebezpečí. Nastavení a ověřování bezpečnosti potravin během jejich doby údržnosti patří mezi povinnosti provozovatelů potravinářských podniků (PPP). Ověření doby údržnosti zahrnuje získávání a dokumentování všech důkazů, které potvrzují, že doba údržnosti je stanovena spolehlivě a že potravina zůstane bezpečná i kvalitní až do konce doby údržnosti.
Czech name
Datum použitelnosti, nebo datum minimální trvanlivosti? Jak postupovat při vymezení doby údržnosti potravin podle EFSA
Czech description
Podle článku 14 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 není potravina bezpečná, jestliže je škodlivá pro lidské zdraví, nebo není vhodná k lidské spotřebě. Z hlediska mikrobiologie potravin to může znamenat buď přítomnost patogenních, resp. potenciálně patogenních bakterií, nebo přítomnost bakterií vyvolávajících kažení, a to v množství, které již potravinu senzoricky mění. V terminologii bezpečnosti potravin představují obě možnosti přítomnost biologického nebezpečí. Nastavení a ověřování bezpečnosti potravin během jejich doby údržnosti patří mezi povinnosti provozovatelů potravinářských podniků (PPP). Ověření doby údržnosti zahrnuje získávání a dokumentování všech důkazů, které potvrzují, že doba údržnosti je stanovena spolehlivě a že potravina zůstane bezpečná i kvalitní až do konce doby údržnosti.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
32
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
36-41
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—