All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Expiry date or date of minimum durability? How to proceed with EFSA food shelf life

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879292" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879292 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-1/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-1/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Datum použitelnosti, nebo datum minimální trvanlivosti? Jak postupovat při vymezení doby údržnosti potravin podle EFSA

  • Original language description

    Podle článku 14 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 není potravina bezpečná, jestliže je škodlivá pro lidské zdraví, nebo není vhodná k lidské spotřebě. Z hlediska mikrobiologie potravin to může znamenat buď přítomnost patogenních, resp. potenciálně patogenních bakterií, nebo přítomnost bakterií vyvolávajících kažení, a to v množství, které již potravinu senzoricky mění. V terminologii bezpečnosti potravin představují obě možnosti přítomnost biologického nebezpečí. Nastavení a ověřování bezpečnosti potravin během jejich doby údržnosti patří mezi povinnosti provozovatelů potravinářských podniků (PPP). Ověření doby údržnosti zahrnuje získávání a dokumentování všech důkazů, které potvrzují, že doba údržnosti je stanovena spolehlivě a že potravina zůstane bezpečná i kvalitní až do konce doby údržnosti.

  • Czech name

    Datum použitelnosti, nebo datum minimální trvanlivosti? Jak postupovat při vymezení doby údržnosti potravin podle EFSA

  • Czech description

    Podle článku 14 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 není potravina bezpečná, jestliže je škodlivá pro lidské zdraví, nebo není vhodná k lidské spotřebě. Z hlediska mikrobiologie potravin to může znamenat buď přítomnost patogenních, resp. potenciálně patogenních bakterií, nebo přítomnost bakterií vyvolávajících kažení, a to v množství, které již potravinu senzoricky mění. V terminologii bezpečnosti potravin představují obě možnosti přítomnost biologického nebezpečí. Nastavení a ověřování bezpečnosti potravin během jejich doby údržnosti patří mezi povinnosti provozovatelů potravinářských podniků (PPP). Ověření doby údržnosti zahrnuje získávání a dokumentování všech důkazů, které potvrzují, že doba údržnosti je stanovena spolehlivě a že potravina zůstane bezpečná i kvalitní až do konce doby údržnosti.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    32

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    36-41

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database