Polycyclic aromatic hydrocarbons in food of animal origin
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880269" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880269 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách živočišného původu
Original language description
Polycyklické aromatické uhlovodíky jsou látky, které se dostávají do potravin převážně při uzení, grilování či pražení. Jedná se o kontaminanty potravin s karcinogenním účinkem, zvláště v případě o benzo[a]pyrenu. Cílem práce bylo zhodnotit obsah benzo[a]pyrenu a sumy PAH4 ve vzorcích uzených masných výrobků a sýrů s ohledem na použitou technologii uzení. Významně vyšší obsah v obou parametrech vykazovaly vzorky uzené v klasické udírně oproti vzorkům uzených jinou technologií. Průměrná hodnota benzo[a]pyrenu u vzorků masných výrobků vyuzených klasickou technologií byla 2,5 ug/kg, u ostatních technologií 0,2 ug/kg, kdy maximální povolený limit je 2,0 ug/kg. Průměrný obsah sumy PAH4 u klasické technologie byl 16,7 ug/kg, u ostatních 0,7 ug/kg, kdy maximální povolený limit je 12,0 ug/kg. Bylo zjištěno, že použitá technologie a aplikace primárních obalů má významný efekt na obsah PAH v masných výrobcích.
Czech name
Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách živočišného původu
Czech description
Polycyklické aromatické uhlovodíky jsou látky, které se dostávají do potravin převážně při uzení, grilování či pražení. Jedná se o kontaminanty potravin s karcinogenním účinkem, zvláště v případě o benzo[a]pyrenu. Cílem práce bylo zhodnotit obsah benzo[a]pyrenu a sumy PAH4 ve vzorcích uzených masných výrobků a sýrů s ohledem na použitou technologii uzení. Významně vyšší obsah v obou parametrech vykazovaly vzorky uzené v klasické udírně oproti vzorkům uzených jinou technologií. Průměrná hodnota benzo[a]pyrenu u vzorků masných výrobků vyuzených klasickou technologií byla 2,5 ug/kg, u ostatních technologií 0,2 ug/kg, kdy maximální povolený limit je 2,0 ug/kg. Průměrný obsah sumy PAH4 u klasické technologie byl 16,7 ug/kg, u ostatních 0,7 ug/kg, kdy maximální povolený limit je 12,0 ug/kg. Bylo zjištěno, že použitá technologie a aplikace primárních obalů má významný efekt na obsah PAH v masných výrobcích.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-876-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
56-61
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 12, 2022
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—