All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Polycyclic aromatic hydrocarbons in food of animal origin

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880269" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880269 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách živočišného původu

  • Original language description

    Polycyklické aromatické uhlovodíky jsou látky, které se dostávají do potravin převážně při uzení, grilování či pražení. Jedná se o kontaminanty potravin s karcinogenním účinkem, zvláště v případě o benzo[a]pyrenu. Cílem práce bylo zhodnotit obsah benzo[a]pyrenu a sumy PAH4 ve vzorcích uzených masných výrobků a sýrů s ohledem na použitou technologii uzení. Významně vyšší obsah v obou parametrech vykazovaly vzorky uzené v klasické udírně oproti vzorkům uzených jinou technologií. Průměrná hodnota benzo[a]pyrenu u vzorků masných výrobků vyuzených klasickou technologií byla 2,5 ug/kg, u ostatních technologií 0,2 ug/kg, kdy maximální povolený limit je 2,0 ug/kg. Průměrný obsah sumy PAH4 u klasické technologie byl 16,7 ug/kg, u ostatních 0,7 ug/kg, kdy maximální povolený limit je 12,0 ug/kg. Bylo zjištěno, že použitá technologie a aplikace primárních obalů má významný efekt na obsah PAH v masných výrobcích.

  • Czech name

    Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách živočišného původu

  • Czech description

    Polycyklické aromatické uhlovodíky jsou látky, které se dostávají do potravin převážně při uzení, grilování či pražení. Jedná se o kontaminanty potravin s karcinogenním účinkem, zvláště v případě o benzo[a]pyrenu. Cílem práce bylo zhodnotit obsah benzo[a]pyrenu a sumy PAH4 ve vzorcích uzených masných výrobků a sýrů s ohledem na použitou technologii uzení. Významně vyšší obsah v obou parametrech vykazovaly vzorky uzené v klasické udírně oproti vzorkům uzených jinou technologií. Průměrná hodnota benzo[a]pyrenu u vzorků masných výrobků vyuzených klasickou technologií byla 2,5 ug/kg, u ostatních technologií 0,2 ug/kg, kdy maximální povolený limit je 2,0 ug/kg. Průměrný obsah sumy PAH4 u klasické technologie byl 16,7 ug/kg, u ostatních 0,7 ug/kg, kdy maximální povolený limit je 12,0 ug/kg. Bylo zjištěno, že použitá technologie a aplikace primárních obalů má významný efekt na obsah PAH v masných výrobcích.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-876-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    56-61

  • Publisher name

    Veterinární univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 12, 2022

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article