Automatic milking systems - The effect on hygienic milk quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880792" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880792 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Automatické robotické dojení - Vliv na hygienu mléka
Original language description
Mléko patří mezi jednu z celosvětově nejvýznamnějších potravinových komodit. Získávání mléka je časově náročné na lidskou práci. Z tohoto důvodu je manuální dojení stále více nahrazováno dojením automatickým robotickým. Jelikož je mléko získáváno v prostředí, kde je vysoké riziko jeho kontaminace, tak je nutné, aby podmínky dojení byly co nejlepší.Hygienu mléka ovlivňuje hygiena struků. V případě že do dojícího stroje vstoupí kráva se silně znečištěnými struky, je zde velké riziko, že je dojící robot dostatečně neočistí. Proto je důležité, aby byla vysoká hygiena už ve stájích. Čistota struků bývá ovlivněna technologií ustájení, stelivovým materiálem a welfarem dojnic.Během dojení je také potřeba zajisti základní kroky, mající vliv na hygienu získaného mléka. Mezi tyto kroky patří očista struků, kontrola zdravotní nezávadnosti mléka (zdravotního stavu mléčné žlázy) a dezinfekce struků po dojení. V rámci kontroly hygienické nezávadnosti mléka se provádí kontrola barvy, vodivosti, počtu somatických buněk a teploty.
Czech name
Automatické robotické dojení - Vliv na hygienu mléka
Czech description
Mléko patří mezi jednu z celosvětově nejvýznamnějších potravinových komodit. Získávání mléka je časově náročné na lidskou práci. Z tohoto důvodu je manuální dojení stále více nahrazováno dojením automatickým robotickým. Jelikož je mléko získáváno v prostředí, kde je vysoké riziko jeho kontaminace, tak je nutné, aby podmínky dojení byly co nejlepší.Hygienu mléka ovlivňuje hygiena struků. V případě že do dojícího stroje vstoupí kráva se silně znečištěnými struky, je zde velké riziko, že je dojící robot dostatečně neočistí. Proto je důležité, aby byla vysoká hygiena už ve stájích. Čistota struků bývá ovlivněna technologií ustájení, stelivovým materiálem a welfarem dojnic.Během dojení je také potřeba zajisti základní kroky, mající vliv na hygienu získaného mléka. Mezi tyto kroky patří očista struků, kontrola zdravotní nezávadnosti mléka (zdravotního stavu mléčné žlázy) a dezinfekce struků po dojení. V rámci kontroly hygienické nezávadnosti mléka se provádí kontrola barvy, vodivosti, počtu somatických buněk a teploty.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena alimentorum XLIII: Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít - aktuálne problémy a trendy
ISBN
978-80-8077-787-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
59-65
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 10, 2023
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—