All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Automatic milking systems - The effect on hygienic milk quality

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880792" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880792 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Automatické robotické dojení - Vliv na hygienu mléka

  • Original language description

    Mléko patří mezi jednu z celosvětově nejvýznamnějších potravinových komodit. Získávání mléka je časově náročné na lidskou práci. Z tohoto důvodu je manuální dojení stále více nahrazováno dojením automatickým robotickým. Jelikož je mléko získáváno v prostředí, kde je vysoké riziko jeho kontaminace, tak je nutné, aby podmínky dojení byly co nejlepší.Hygienu mléka ovlivňuje hygiena struků. V případě že do dojícího stroje vstoupí kráva se silně znečištěnými struky, je zde velké riziko, že je dojící robot dostatečně neočistí. Proto je důležité, aby byla vysoká hygiena už ve stájích. Čistota struků bývá ovlivněna technologií ustájení, stelivovým materiálem a welfarem dojnic.Během dojení je také potřeba zajisti základní kroky, mající vliv na hygienu získaného mléka. Mezi tyto kroky patří očista struků, kontrola zdravotní nezávadnosti mléka (zdravotního stavu mléčné žlázy) a dezinfekce struků po dojení. V rámci kontroly hygienické nezávadnosti mléka se provádí kontrola barvy, vodivosti, počtu somatických buněk a teploty.

  • Czech name

    Automatické robotické dojení - Vliv na hygienu mléka

  • Czech description

    Mléko patří mezi jednu z celosvětově nejvýznamnějších potravinových komodit. Získávání mléka je časově náročné na lidskou práci. Z tohoto důvodu je manuální dojení stále více nahrazováno dojením automatickým robotickým. Jelikož je mléko získáváno v prostředí, kde je vysoké riziko jeho kontaminace, tak je nutné, aby podmínky dojení byly co nejlepší.Hygienu mléka ovlivňuje hygiena struků. V případě že do dojícího stroje vstoupí kráva se silně znečištěnými struky, je zde velké riziko, že je dojící robot dostatečně neočistí. Proto je důležité, aby byla vysoká hygiena už ve stájích. Čistota struků bývá ovlivněna technologií ustájení, stelivovým materiálem a welfarem dojnic.Během dojení je také potřeba zajisti základní kroky, mající vliv na hygienu získaného mléka. Mezi tyto kroky patří očista struků, kontrola zdravotní nezávadnosti mléka (zdravotního stavu mléčné žlázy) a dezinfekce struků po dojení. V rámci kontroly hygienické nezávadnosti mléka se provádí kontrola barvy, vodivosti, počtu somatických buněk a teploty.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena alimentorum XLIII: Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít - aktuálne problémy a trendy

  • ISBN

    978-80-8077-787-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    59-65

  • Publisher name

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

    Štrbské Pleso

  • Event date

    May 10, 2023

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article