NIR spectroscopy = time-saving method for determining chemical parameters of meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880797" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880797 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-1-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-1-casopisu-maso-rok-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
NIR spektroskopie = metoda spořící čas při stanovení chemických parametrů masa
Original language description
Náplní tohoto článku je porovnání výsledků obsahu celkových bílkovin, kolagenu a tuku ve vepřové kýtě stanovených pomocí klasických laboratorních metod, u kterých je třeba počítat s delším časovým intervalem k získání výsledků (řádově v hodinách) a pomocí NIR spektroskopie (analyzátor masa), která poskytuje výsledky velmi rychle (řádově během několika minut). Celkem bylo vyšetřeno 100 vzorků různých částí vepřové kýty. Vzorky byly odebírány ve 3 časových obdobích (1.období 52 vzorků, 2.období 16 vzorků, 3.období 32 vzorků). V prvním období byly k dispozici pouze výsledky obsahu celkových bílkovin a kolagenu, ve druhém období již výsledky pro všechny tři sledované parametry. Pro všechny tři parametry bylo zjištěno, že po analýze první skupiny vzorků se výsledky získané oběma typy metod (laboratorní a NIR) statisticky vysoce významně lišily (P <0,001), proto byla nutná úprava kalibrace NIR analyzátoru masa na základě výsledků laboratorních metod. Pro obsah celkových bílkovin postačila pouze jedna úprava kalibrace, poté se již výsledky statisticky významně nelišily, pro obsah kolagenu a tuku po první úpravě kalibrace se výsledky stále statisticky významně lišily, i když méně, než před první úpravou. Byla tedy nutná ještě druhá úprava kalibrace. Z výsledků vyplývá, že při pořízení NIR analyzátoru masa obsahující připravené kalibrace pro stanovení parametrů je třeba počítat s počáteční úpravou kalibrací pro daný typ analyzovaných vzorků pomocí klasických laboratorních metod. Po úpravě kalibrací již NIR analyzátor masa poskytne přesné výsledky během velmi krátké doby.
Czech name
NIR spektroskopie = metoda spořící čas při stanovení chemických parametrů masa
Czech description
Náplní tohoto článku je porovnání výsledků obsahu celkových bílkovin, kolagenu a tuku ve vepřové kýtě stanovených pomocí klasických laboratorních metod, u kterých je třeba počítat s delším časovým intervalem k získání výsledků (řádově v hodinách) a pomocí NIR spektroskopie (analyzátor masa), která poskytuje výsledky velmi rychle (řádově během několika minut). Celkem bylo vyšetřeno 100 vzorků různých částí vepřové kýty. Vzorky byly odebírány ve 3 časových obdobích (1.období 52 vzorků, 2.období 16 vzorků, 3.období 32 vzorků). V prvním období byly k dispozici pouze výsledky obsahu celkových bílkovin a kolagenu, ve druhém období již výsledky pro všechny tři sledované parametry. Pro všechny tři parametry bylo zjištěno, že po analýze první skupiny vzorků se výsledky získané oběma typy metod (laboratorní a NIR) statisticky vysoce významně lišily (P <0,001), proto byla nutná úprava kalibrace NIR analyzátoru masa na základě výsledků laboratorních metod. Pro obsah celkových bílkovin postačila pouze jedna úprava kalibrace, poté se již výsledky statisticky významně nelišily, pro obsah kolagenu a tuku po první úpravě kalibrace se výsledky stále statisticky významně lišily, i když méně, než před první úpravou. Byla tedy nutná ještě druhá úprava kalibrace. Z výsledků vyplývá, že při pořízení NIR analyzátoru masa obsahující připravené kalibrace pro stanovení parametrů je třeba počítat s počáteční úpravou kalibrací pro daný typ analyzovaných vzorků pomocí klasických laboratorních metod. Po úpravě kalibrací již NIR analyzátor masa poskytne přesné výsledky během velmi krátké doby.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020199" target="_blank" >QK21020199: Determination of pure muscle proteins by direct method</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
34
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
26-29
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—