All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

NIR spectroscopy = time-saving method for determining chemical parameters of meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880797" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880797 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-1-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-1-casopisu-maso-rok-2023/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    NIR spektroskopie = metoda spořící čas při stanovení chemických parametrů masa

  • Original language description

    Náplní tohoto článku je porovnání výsledků obsahu celkových bílkovin, kolagenu a tuku ve vepřové kýtě stanovených pomocí klasických laboratorních metod, u kterých je třeba počítat s delším časovým intervalem k získání výsledků (řádově v hodinách) a pomocí NIR spektroskopie (analyzátor masa), která poskytuje výsledky velmi rychle (řádově během několika minut). Celkem bylo vyšetřeno 100 vzorků různých částí vepřové kýty. Vzorky byly odebírány ve 3 časových obdobích (1.období 52 vzorků, 2.období 16 vzorků, 3.období 32 vzorků). V prvním období byly k dispozici pouze výsledky obsahu celkových bílkovin a kolagenu, ve druhém období již výsledky pro všechny tři sledované parametry. Pro všechny tři parametry bylo zjištěno, že po analýze první skupiny vzorků se výsledky získané oběma typy metod (laboratorní a NIR) statisticky vysoce významně lišily (P &lt;0,001), proto byla nutná úprava kalibrace NIR analyzátoru masa na základě výsledků laboratorních metod. Pro obsah celkových bílkovin postačila pouze jedna úprava kalibrace, poté se již výsledky statisticky významně nelišily, pro obsah kolagenu a tuku po první úpravě kalibrace se výsledky stále statisticky významně lišily, i když méně, než před první úpravou. Byla tedy nutná ještě druhá úprava kalibrace. Z výsledků vyplývá, že při pořízení NIR analyzátoru masa obsahující připravené kalibrace pro stanovení parametrů je třeba počítat s počáteční úpravou kalibrací pro daný typ analyzovaných vzorků pomocí klasických laboratorních metod. Po úpravě kalibrací již NIR analyzátor masa poskytne přesné výsledky během velmi krátké doby.

  • Czech name

    NIR spektroskopie = metoda spořící čas při stanovení chemických parametrů masa

  • Czech description

    Náplní tohoto článku je porovnání výsledků obsahu celkových bílkovin, kolagenu a tuku ve vepřové kýtě stanovených pomocí klasických laboratorních metod, u kterých je třeba počítat s delším časovým intervalem k získání výsledků (řádově v hodinách) a pomocí NIR spektroskopie (analyzátor masa), která poskytuje výsledky velmi rychle (řádově během několika minut). Celkem bylo vyšetřeno 100 vzorků různých částí vepřové kýty. Vzorky byly odebírány ve 3 časových obdobích (1.období 52 vzorků, 2.období 16 vzorků, 3.období 32 vzorků). V prvním období byly k dispozici pouze výsledky obsahu celkových bílkovin a kolagenu, ve druhém období již výsledky pro všechny tři sledované parametry. Pro všechny tři parametry bylo zjištěno, že po analýze první skupiny vzorků se výsledky získané oběma typy metod (laboratorní a NIR) statisticky vysoce významně lišily (P &lt;0,001), proto byla nutná úprava kalibrace NIR analyzátoru masa na základě výsledků laboratorních metod. Pro obsah celkových bílkovin postačila pouze jedna úprava kalibrace, poté se již výsledky statisticky významně nelišily, pro obsah kolagenu a tuku po první úpravě kalibrace se výsledky stále statisticky významně lišily, i když méně, než před první úpravou. Byla tedy nutná ještě druhá úprava kalibrace. Z výsledků vyplývá, že při pořízení NIR analyzátoru masa obsahující připravené kalibrace pro stanovení parametrů je třeba počítat s počáteční úpravou kalibrací pro daný typ analyzovaných vzorků pomocí klasických laboratorních metod. Po úpravě kalibrací již NIR analyzátor masa poskytne přesné výsledky během velmi krátké doby.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21020199" target="_blank" >QK21020199: Determination of pure muscle proteins by direct method</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    34

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    26-29

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database