All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Enzymová hydrolysa škrobu amarantové mouky

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F05%3A63504243" target="_blank" >RIV/70883521:28110/05:63504243 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Enzymová hydrolysa škrobu amarantové mouky

  • Original language description

    Amaranth flour takes an advantage of high protein content and balanced content of amino acids. Experiments were focused on enzyme degradation of starch of amaranth flour aiming to isolate proteins. Experiments were planned according to the statistical scheme with 3 varied experimental factors under standard reaction conditions (temperature at hydrolysis, pH of the mixture and stirring of the heterogeneous mixture). The first experimental factor observed was batch of flour to water, the second one time of enzyme hydrolysis and the third one the amount of added enzyme. The results of experiments were statistically evaluated and it was found that the effectiveness of amyloglucosidase at cleavage of 1,4# a 1,6#?#glycosidic bonds of starch may achieve undercertain conditions more than 55 percent. Nevertheless, the action of amyloglucosidase was not specific and the cleavage of peptide bonds of protein occurred.

  • Czech name

    Enzymová hydrolysa škrobu amarantové mouky

  • Czech description

    Experimentální část se zabývá možnostmi enzymového rozkladu škrobu amarantové mouky s cílem isolovat maximální množství škrobu s minimálními ztrátami bílkovin. Experimenty byly provedeny trojúrovňovými faktorovými pokusy (minimální, střední a maximální úroveň) se třemi sledovanými experimentálními faktory za definovaných podmínek (teplota, pH, míchání směsi). Prvním sledovaným faktorem byl poměr násady mouky a vody, druhým doba enzymové hydrolysy a třetím množství dávkovaného enzymu (komerční preparát na zcukření škrobu). Výsledky experimentů byly statisticky vyhodnoceny a bylo zjištěno, že účinnost enzymového preparátu při štěpení 1,4# a 1,6#?#glykosidických vazeb škrobu může být za optimálně zvolených podmínek více než 55 %. Nicméně, je třeba podotknout, že účinnost amyloglukosidásy nebyla specifická a docházelo rovněž ke štěpení peptidických vazeb bílkovin.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Chisa 2005 - Sborník 1 - program

  • ISBN

    80-86059-42-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    212

  • Pages from-to

    1

  • Publisher name

    Ing. Jan novosad

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Srní, Šumava

  • Event date

    Oct 17, 2005

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article