Enzymová hydrolysa škrobu amarantové mouky
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F05%3A63504243" target="_blank" >RIV/70883521:28110/05:63504243 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Enzymová hydrolysa škrobu amarantové mouky
Original language description
Amaranth flour takes an advantage of high protein content and balanced content of amino acids. Experiments were focused on enzyme degradation of starch of amaranth flour aiming to isolate proteins. Experiments were planned according to the statistical scheme with 3 varied experimental factors under standard reaction conditions (temperature at hydrolysis, pH of the mixture and stirring of the heterogeneous mixture). The first experimental factor observed was batch of flour to water, the second one time of enzyme hydrolysis and the third one the amount of added enzyme. The results of experiments were statistically evaluated and it was found that the effectiveness of amyloglucosidase at cleavage of 1,4# a 1,6#?#glycosidic bonds of starch may achieve undercertain conditions more than 55 percent. Nevertheless, the action of amyloglucosidase was not specific and the cleavage of peptide bonds of protein occurred.
Czech name
Enzymová hydrolysa škrobu amarantové mouky
Czech description
Experimentální část se zabývá možnostmi enzymového rozkladu škrobu amarantové mouky s cílem isolovat maximální množství škrobu s minimálními ztrátami bílkovin. Experimenty byly provedeny trojúrovňovými faktorovými pokusy (minimální, střední a maximální úroveň) se třemi sledovanými experimentálními faktory za definovaných podmínek (teplota, pH, míchání směsi). Prvním sledovaným faktorem byl poměr násady mouky a vody, druhým doba enzymové hydrolysy a třetím množství dávkovaného enzymu (komerční preparát na zcukření škrobu). Výsledky experimentů byly statisticky vyhodnoceny a bylo zjištěno, že účinnost enzymového preparátu při štěpení 1,4# a 1,6#?#glykosidických vazeb škrobu může být za optimálně zvolených podmínek více než 55 %. Nicméně, je třeba podotknout, že účinnost amyloglukosidásy nebyla specifická a docházelo rovněž ke štěpení peptidických vazeb bílkovin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Chisa 2005 - Sborník 1 - program
ISBN
80-86059-42-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
212
Pages from-to
1
Publisher name
Ing. Jan novosad
Place of publication
Praha
Event location
Srní, Šumava
Event date
Oct 17, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—