Cow and sheep whey beverage fermented by lactic acid bacteria
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43869177" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43869177 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26722861:_____/12:ZZSDRK12
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nápoj na bázi směsi kravské a ovčí syrovátky zakysaný bakteriemi mléčného kvašení
Original language description
Základní surovinou pro výrobu syrovátkového nápoje je kravská a ovčí syrovátka. Syrovátka je fermentována směsnou kulturou bakterií mléčného kvašení. Obměnou může být přidání ovocných koncentrátů. Benefity navrženého výrobku: zhodnocení odpadní suroviny(syrovátky) a odstranění ekologické zátěže; významná nutriční hodnota nápoje z ovčí syrovátky daná obsahem minerálních látek (hořčík, vápník, draslík, sodík); vhodnost nápoje z důvodu obsahu vitamínu B, C a E; působí příznivě na metabolismus.
Czech name
Nápoj na bázi směsi kravské a ovčí syrovátky zakysaný bakteriemi mléčného kvašení
Czech description
Základní surovinou pro výrobu syrovátkového nápoje je kravská a ovčí syrovátka. Syrovátka je fermentována směsnou kulturou bakterií mléčného kvašení. Obměnou může být přidání ovocných koncentrátů. Benefity navrženého výrobku: zhodnocení odpadní suroviny(syrovátky) a odstranění ekologické zátěže; významná nutriční hodnota nápoje z ovčí syrovátky daná obsahem minerálních látek (hořčík, vápník, draslík, sodík); vhodnost nápoje z důvodu obsahu vitamínu B, C a E; působí příznivě na metabolismus.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
28/2012
Numerical identification
—
Technical parameters
Hodnocení kvality nápoje po době uskladnění - po dobu skladování 28 dní nebyly sledovány změny v konzistenci a chuti nápoje - počty mléčné mikroflóry mikroorganismů obsaženy v denzitně 106 KTJ/ml. Uzavřena smlouva o využití výsledků mezi smluvními stranami Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Praha 6 (IČ 26722861), Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (IČ 70883521) a Bryndziareň a syráreň s.r.o. Zvolenská Slatina (IČ 36040690). Datum uzavření 15.10.2012.
Economical parameters
Toto řešení se týká využití odpadní suroviny ? syrovátky, a to v širokém rozsahu, nakolik není nutné míchání syrovátky s mlékem, aby bylo dosaženo žádaných senzorických parametrů. Produkce syrovátky u daného výrobce představuje cca 3 tis litrů/den. Jejíodstranění jako odpadu představuje pro podnik kromě ekonomické zátěže, také zátěž ekologickou. Možnosti využití syrovátky pro výrobu fermentovaného nápoje je bez dalších investic do zařízení a s minimálními náklady na materiál. Výsledkem je produkt spadající do oblasti ?speciálních funkčních potravin? pro zdravou výživu, což přispívá k vyšší přidané hodnotě a konkurenceschopnosti uživatele výsledku.
Application category by cost
—
Owner IČO
70883521
Owner name
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Praha 6, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—