Biogenic amines determination in white wines from region Morava
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F16%3A43874744" target="_blank" >RIV/70883521:28110/16:43874744 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení biogenních aminů u bílých vín z vinařské oblasti Morava
Original language description
Tato práce se zabývala stanovením osmi biogenních aminů ve víně. Bylo získáno celkem 180 vzorků bílých vín z vinařské oblasti Morava. Nejčastěji se v daných vzorcích vyskytoval spermin (95,0 %) a tyramin (92,2 %), dále se hojně vyskytoval putrescin (38,9 %). Biogenní aminy fenylethylamin a kadaverin byly zaznamenány u 26,7 %, resp. 20,0 % vzorků. Podobně zastoupené byly biogenní aminy histamin (6,7 %) a spermidin (5,6 %). Tryptamin nebyl detekován ani v jednom z odebraných vzorků vín z oblasti Morava. Množství biogenních aminů ve vzorcích vín se pohybovalo v následujících rozmezích, spermin 1,0 -12,9 mg.l-1, tyramin 0,1 - 34,6 mg.l-1, putrescin 0,7 - 30,4 mg.l-1, enylethylamin 0,1 - 6,5 mg.l-1, kadaverin 0,4 - 3,1 mg.l-1, histamin 0,7 - 4,5 mg.l-1 a spermidin 0,1 - 3,5 mg.l-1. Kromě fenylethylaminu se biogenní aminy vyskytovaly ve vzorcích bílých vín v koncentracích, které je možné vyhodnotit jako bezpečné pro zdravého konzumenta.
Czech name
Stanovení biogenních aminů u bílých vín z vinařské oblasti Morava
Czech description
Tato práce se zabývala stanovením osmi biogenních aminů ve víně. Bylo získáno celkem 180 vzorků bílých vín z vinařské oblasti Morava. Nejčastěji se v daných vzorcích vyskytoval spermin (95,0 %) a tyramin (92,2 %), dále se hojně vyskytoval putrescin (38,9 %). Biogenní aminy fenylethylamin a kadaverin byly zaznamenány u 26,7 %, resp. 20,0 % vzorků. Podobně zastoupené byly biogenní aminy histamin (6,7 %) a spermidin (5,6 %). Tryptamin nebyl detekován ani v jednom z odebraných vzorků vín z oblasti Morava. Množství biogenních aminů ve vzorcích vín se pohybovalo v následujících rozmezích, spermin 1,0 -12,9 mg.l-1, tyramin 0,1 - 34,6 mg.l-1, putrescin 0,7 - 30,4 mg.l-1, enylethylamin 0,1 - 6,5 mg.l-1, kadaverin 0,4 - 3,1 mg.l-1, histamin 0,7 - 4,5 mg.l-1 a spermidin 0,1 - 3,5 mg.l-1. Kromě fenylethylaminu se biogenní aminy vyskytovaly ve vzorcích bílých vín v koncentracích, které je možné vyhodnotit jako bezpečné pro zdravého konzumenta.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin - XLV. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-782-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
213-218
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 19, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—