All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Salt content in meat products from the perspective of dietary exposure and effects on health

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F22%3A00014003" target="_blank" >RIV/75010330:_____/22:00014003 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Obsah soli v masných výrobcích z pohledu dietární expozice a vlivu na zdraví

  • Original language description

    Masné výrobky jsou druhou nejvýznamnější skupinou potravin podílející se na přívodu soli v obvyklé dietě české populace (4-90 let). Na prvním místě je pečivo. Dle šetření SZÚ-CZVP provedeném na 109 vzorcích, obsahují MV v průměru více jak 2,2g soli/100g výrobku. Nejvíce soli obsahovaly výrobky trvanlivé fermentované. Při zohlednění spotřeby může být díky MV naplněno u některých populačních skupin i více jak třetina z celkového denní doporučení pro sodík. Nadbytek soli v dietě představuje jeden z významných rizikových faktorů řady onemocnění. Skupina zpracovaného masa, tedy MV, navíc představuje dle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny karcinogen skupiny 1. Monitoring obsahu soli v MV a snaha o jejich reformulaci, včetně tlaku na snížení jejich konzumace v populaci, představuje významnou součást péče o veřejné zdraví.

  • Czech name

    Obsah soli v masných výrobcích z pohledu dietární expozice a vlivu na zdraví

  • Czech description

    Masné výrobky jsou druhou nejvýznamnější skupinou potravin podílející se na přívodu soli v obvyklé dietě české populace (4-90 let). Na prvním místě je pečivo. Dle šetření SZÚ-CZVP provedeném na 109 vzorcích, obsahují MV v průměru více jak 2,2g soli/100g výrobku. Nejvíce soli obsahovaly výrobky trvanlivé fermentované. Při zohlednění spotřeby může být díky MV naplněno u některých populačních skupin i více jak třetina z celkového denní doporučení pro sodík. Nadbytek soli v dietě představuje jeden z významných rizikových faktorů řady onemocnění. Skupina zpracovaného masa, tedy MV, navíc představuje dle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny karcinogen skupiny 1. Monitoring obsahu soli v MV a snaha o jejich reformulaci, včetně tlaku na snížení jejich konzumace v populaci, představuje významnou součást péče o veřejné zdraví.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30308 - Nutrition, Dietetics

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    33

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    30-31

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database