Strategie zajištění chemické bezpečnosti tepelně zpracovaných výrobků z brambor a cereálií
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
Zdravý a kvalitní život
Veřejná soutěž
Zdravý a kvalitní život 1 (SMSM2006002B1)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
1182/2010-31
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Strategies for chemical safety of heat-processed foodstuffs prepared from potatoes and cereals
Anotace anglicky
The project aims at obtaining and implementation of a new scientific knowledge ensuring production of high quality and safe heat-processed foodstuffs prepared from potatoes and/or cereals. Strategies to reduce levels of two potential human carcinogens represented by acrylamide and 3-MCPD (3-monochloropropane-1,2-diol) that originate during baking, frying and roasting from natural components contained in raw commodities will be searched. A wide range of potato and cereal varieties will be examined fot the (low) content of reducing sugars and asparagine which are known as acrylamide precursors. Regarding 3-MCPD special attention will be paid to its esters ("masked" form of respective contaminant) occcurrence of which in various foodstuffs has been demonstrated only recently. Within technological experiments factors typical for production of traditional Czech products such as receipe (pH, ingredients, ammonium bicarbonate, salt,lipids, re-work) as well as processing conditions (thermal input, fermentatio
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - další vedlejší obor
CC - Organická chemie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10401 - Organic chemistry<br>10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Výsledky v analytické oblasti jsou a budou využívány státním kontrolním orgánem (viz Memorandum o využití akreditované analytické metody stanovení akrylamidu v potravinách se SZPI). Výsledky týkající se výběru vhodných odrůd brambor a cereálií a výsledk?
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 7. 2006
Ukončení řešení
30. 6. 2011
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
25. 2. 2011
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP12-MSM-2B-U/01:1
Datum dodání záznamu
3. 7. 2012
Finance
Celkové uznané náklady
35 824 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
32 205 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
3 619 tis. Kč