Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
2B06168

Strategie zajištění chemické bezpečnosti tepelně zpracovaných výrobků z brambor a cereálií

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    Zdravý a kvalitní život

  • Veřejná soutěž

    Zdravý a kvalitní život 1 (SMSM2006002B1)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    1182/2010-31

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Strategies for chemical safety of heat-processed foodstuffs prepared from potatoes and cereals

  • Anotace anglicky

    The project aims at obtaining and implementation of a new scientific knowledge ensuring production of high quality and safe heat-processed foodstuffs prepared from potatoes and/or cereals. Strategies to reduce levels of two potential human carcinogens represented by acrylamide and 3-MCPD (3-monochloropropane-1,2-diol) that originate during baking, frying and roasting from natural components contained in raw commodities will be searched. A wide range of potato and cereal varieties will be examined fot the (low) content of reducing sugars and asparagine which are known as acrylamide precursors. Regarding 3-MCPD special attention will be paid to its esters ("masked" form of respective contaminant) occcurrence of which in various foodstuffs has been demonstrated only recently. Within technological experiments factors typical for production of traditional Czech products such as receipe (pH, ingredients, ammonium bicarbonate, salt,lipids, re-work) as well as processing conditions (thermal input, fermentatio

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • CEP - další vedlejší obor

    CC - Organická chemie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10401 - Organic chemistry<br>10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Výsledky v analytické oblasti jsou a budou využívány státním kontrolním orgánem (viz Memorandum o využití akreditované analytické metody stanovení akrylamidu v potravinách se SZPI). Výsledky týkající se výběru vhodných odrůd brambor a cereálií a výsledk?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 7. 2006

  • Ukončení řešení

    30. 6. 2011

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    25. 2. 2011

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP12-MSM-2B-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    3. 7. 2012

Finance

  • Celkové uznané náklady

    35 824 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    32 205 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    3 619 tis. Kč