Dopad metod eliminace akrylamidu na senzorické a chemické vlastnosti výrobků
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
KONTAKT
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
M2 - Mezinárodní spolupráce
Číslo smlouvy
1484/2009-32
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Impact of acrylamide elemination on sensory and chemical properties of products
Anotace anglicky
The project is focused on possible ways of acrylamide elimination from food. Acrylamide, which is classified as a potential human carcinogen, is formed via Maillard reaction from natural precursors (asparagine and reducing sugars) during heat-treatment of foodstuffs. The proposed ways of acrylamide reduction can have an impact to the final sensory quality of product, and, consequently, to consumer´s acceptance. The main aim of this project is to characterize sensory and chemical changes of potato products, caused by different methods of acrylamide reduction (modification of temperature mode, addition of antioxidants or enzymatic pretreatment using asparaginase). The differences in sensory quality of heat-treated products with reduced acrylamide contentwill be examined by classical sensory analysis; the volatile markers of heat-treatment will be measured using gas chromatography coupled to time-of-flight mass analyzer (GC/MS-TOF). The levels of acrylamide will be at the same time determined using ga
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Spolupráce na projektu se zabývala senzorickými a chemickými změnami tepelně zpracovaných výrobků po uplatnění technik minimalizace akrylamidu. Asparaginasa je efektivní řešení snížení hladin akrylamidu bez ovlivnění jejich senzorické jakosti.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2008
Ukončení řešení
31. 12. 2009
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
9. 3. 2009
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP10-MSM-ME-U/01:1
Datum dodání záznamu
30. 6. 2010
Finance
Celkové uznané náklady
71 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
71 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč