Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
8JCH1012

Společná studie o technikách kontroly a mechanismech pro zmírnění vzniku procesních kontaminantů v tepelně zpracovaných potravinách

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    Podpora mobility výzkumných pracovníků a pracovnic v rámci mezinárodní spolupráce ve VaVaI

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    M2 - Mezinárodní spolupráce

  • Číslo smlouvy

    MSMT-8174/2019-2

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Common study on the control techniques and mechanisms on the mitigation of processing contaminants in thermally processed foods

  • Anotace anglicky

    The aim of this project is mutual exchange of knowledge and strengthening of competencies focused on control techniques and mechanisms for mitigation of process contaminants in thermally processed foods. The project team will benefit from sharing experiences that will increase the level of scientific research on quality control and safety of heat-treated foods at both sites. Within the planned project activities, the following sub-goals were identified: Sub-objective 1: Collect data on the incidence of process contaminants in potentially hazardous foods Market monitoring will be carried out to assess population load with selected process contaminants (acrylamide, furan, 3-MCPD and its esters, glycidyl esters and polycyclic aromatic hydrocarbons); data will be provided to the state administration supervisory authorities. Sub-objective 2: Evaluation of modern technologies used for heat treatment of foodstuffs for the formation and reduction of process contaminants in various foods The process of manufacturing selected products (eg, potato and vegetable chips) will be optimized to reduce process contaminants using selected technology (eg, vacuum frying). Attention will be paid to the description of the formation of process contaminants under various conditions, as well as the formation of oxidation products and polymers in the thermal stress of the products used to prepare the products.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    10406 - Analytical chemistry

  • OECD FORD - vedlejší obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

  • OECD FORD - další vedlejší obor

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    CB - Analytická chemie, separace<br>FP - Ostatní lékařské obory

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt byl realizován v rámci Aktivity MOBILITY, jejímž hlavním cílem je navázání a prohlubování kontaktů se zahraničními výzkumnými institucemi. Neprobíhá tedy kontrola dílčích výstupů projektu prostřednictvím hodnotící komise, avšak je kontrolována správnost čerpání přidělených financí a přiměřenost jejich využití.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2019

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2021

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    29. 4. 2020

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP22-MSM-8J-U

  • Datum dodání záznamu

    30. 6. 2022

Finance

  • Celkové uznané náklady

    300 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    300 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč