Společná studie o technikách kontroly a mechanismech pro zmírnění vzniku procesních kontaminantů v tepelně zpracovaných potravinách
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
Podpora mobility výzkumných pracovníků a pracovnic v rámci mezinárodní spolupráce ve VaVaI
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Druh soutěže
M2 - Mezinárodní spolupráce
Číslo smlouvy
MSMT-8174/2019-2
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Common study on the control techniques and mechanisms on the mitigation of processing contaminants in thermally processed foods
Anotace anglicky
The aim of this project is mutual exchange of knowledge and strengthening of competencies focused on control techniques and mechanisms for mitigation of process contaminants in thermally processed foods. The project team will benefit from sharing experiences that will increase the level of scientific research on quality control and safety of heat-treated foods at both sites. Within the planned project activities, the following sub-goals were identified: Sub-objective 1: Collect data on the incidence of process contaminants in potentially hazardous foods Market monitoring will be carried out to assess population load with selected process contaminants (acrylamide, furan, 3-MCPD and its esters, glycidyl esters and polycyclic aromatic hydrocarbons); data will be provided to the state administration supervisory authorities. Sub-objective 2: Evaluation of modern technologies used for heat treatment of foodstuffs for the formation and reduction of process contaminants in various foods The process of manufacturing selected products (eg, potato and vegetable chips) will be optimized to reduce process contaminants using selected technology (eg, vacuum frying). Attention will be paid to the description of the formation of process contaminants under various conditions, as well as the formation of oxidation products and polymers in the thermal stress of the products used to prepare the products.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
OECD FORD - hlavní obor
10406 - Analytical chemistry
OECD FORD - vedlejší obor
30308 - Nutrition, Dietetics
OECD FORD - další vedlejší obor
—
CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
CB - Analytická chemie, separace<br>FP - Ostatní lékařské obory
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt byl realizován v rámci Aktivity MOBILITY, jejímž hlavním cílem je navázání a prohlubování kontaktů se zahraničními výzkumnými institucemi. Neprobíhá tedy kontrola dílčích výstupů projektu prostřednictvím hodnotící komise, avšak je kontrolována správnost čerpání přidělených financí a přiměřenost jejich využití.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2019
Ukončení řešení
31. 12. 2021
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
29. 4. 2020
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP22-MSM-8J-U
Datum dodání záznamu
30. 6. 2022
Finance
Celkové uznané náklady
300 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
300 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč