Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?
Veřejná soutěž
Komplexní zemědělské systémy 3 (SMZE2015MZE01)
Hlavní účastníci
MemBrain s.r.o.<br>Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
80-2015-17012
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
New technologies and new food products with membrane processes
Anotace anglicky
The overall objective of the project is a research and development of new technologies of selected food products and their recipes using membrane processes such as microfiltration, ultrafiltration, electrodialysis and others. These will be applied mainly in dairy and bakery production plants in the Czech Republic. One of the goals is also a research and development of new designs of membrane equipment as well as the application of these new technologies and the supply of newly developed devices manufactured in the Czech Republic. 1. Sub-objective: Design of the technology using membrane microfiltration process, or ultrafiltration and electrodialysis. Setting new bakery recipes preparation and their use to extend the shelf life of selected types of bread as well as increase their nutritional value. Technology design for the salt bath cleaning in cheese production using microfiltration. 2. Sub-objective: Determination of optimal technologies of electrodialysis in different types of demineralised whey cheese and curd production. A technology of electrodialysis of permeate from ultrafiltration of whey or milk, mainly focusing on technology of cleaning and sanitizing of equipment and used for electrodialysis. Disposal of the waste of an aqueous solution of salts present in milk. 3. Sub-objective: Development of food recipes and new functional foods based on milk and whey protein concentrates as well as all of the milk proteins using ultrafiltration. 4. Sub-objective: Design of new structural componjents and optimized structure of membranes and membrane devices,
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
GM - Potravinářství
CEP - další vedlejší obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
20401 - Chemical engineering (plants, products)<br>20402 - Chemical process engineering<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Celkovým cílem projektu je výzkum a vývoj nových technologií a receptur vybraných potravinářských produktů s využitím membránových procesů, mikrofiltrace, ultrafiltrace, elektrodialýzy, které jsou pro využití v potravinářství nejvhodnější a budou uplatněny především v mlékárenských a pekárenských výrobních podnicích v ČR. Dále byly stanoveny tři dílčí cíle, které byly všechny naplněny dosaženými výsledky. Uplatnitelnost výsledků je stanovena reálně.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 4. 2015
Ukončení řešení
31. 12. 2018
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
12. 4. 2018
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP19-MZE-QJ-U/01:1
Datum dodání záznamu
25. 6. 2019
Finance
Celkové uznané náklady
15 381 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
11 082 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
4 299 tis. Kč