Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kuchyňská digestoř s funkcí ozonace a antibakteriální sterilizace.

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo průmyslu a obchodu

  • Program

    Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    CALISME a.s.

  • Druh soutěže

    OP - Operační program EU

  • Číslo smlouvy

    MPO 32916/22/61200/157

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Kitchen hood with ozonation functions and antibacterial sterilization.

  • Anotace anglicky

    The aim of the project is to develop a prototype kitchen hood with ozone and antibacterial sterilization functions through industrial research activities and experimental development. This device should allow for: Air ozonation: The hood will have an ozone generator function. This function is used outside the food preparation process. In hoods with direct extraction of undesirable gases and vapors, the extraction is closed by a flap, and ionized air is returned back into the room. The ozone air purifier creates O3 through a special process that utilizes electrical current and oxygen. The ozone generator eliminates viruses, mold, bacteria, and other harmful substances in the air, reliably disinfecting odors. The hood performs antibacterial sterilization based on a set program during the absence of people and over an empty stove. In case of the presence of a person or an animal near the hood, the sterilization is automatically stopped. The hood notifies about the interruption of the sterilization process through voice output or by sending information to a mobile phone. Germicidal disinfection: Sterilization with UV-C radiation with a wavelength of 280-315 nanometers is one of the options for eliminating viruses, bacteria, mites, and mold. Disinfection is a fundamental pillar of food safety and is carried out in environments with increased cleanliness requirements to minimize or prevent infections and fight against bacteria. Bacteria generally prefer warm, humid, and dark environments and have a short reproductive cycle, which allows them to multiply rapidly. Sterilization with UV-C radiation reduces the need for cleaning with chemicals, which can have unpleasant effects on the human body. In some bacteria, resistance to certain chemicals may even develop during chemical cleaning. The hood performs antibacterial sterilization based on a set program during the absence of people.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    VV - Experimentální vývoj

  • OECD FORD - hlavní obor

    20201 - Electrical and electronic engineering

  • OECD FORD - vedlejší obor

  • OECD FORD - další vedlejší obor

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    JA - Elektronika a optoelektronika, elektrotechnika<br>JB - Senzory, čidla, měření a regulace

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    7. 4. 2022

  • Ukončení řešení

    31. 7. 2023

  • Poslední stav řešení

    K - Končící víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    7. 4. 2022

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP23-MPO-EG-R

  • Datum dodání záznamu

    22. 2. 2024

Finance

  • Celkové uznané náklady

    10 864 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    0 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    3 259 tis. Kč