Strategie ke zvýšení biodostupnosti vitaminu D
Cíle projektu
Cílem projektu je vyvinout a ověřit udržitelnou technologii výroby kvasinek ozařených UVB zářením s obsahem vitaminu D a využití buněčných částí takto modifikovaných kvasinek k přípravě doručovacího systému vitaminu D s vyšší biodostupností pomocí mikronizace s ohledem na životní prostředí. Biologická účinnost takto vzniklých produktů bude testována ve dvoufázovém testování v rámci farmakokineické studie a v randomizované, zaslepené klinické studii na zdravých jedincích. Výstupy projektu představují 3 funkční vzorky a 2 ověřené technologie. Funkčními vzorky jsou V1- Soubor izolátů kvasinek s vysokým podílem ergosterolu (EPS:OU 50:50); V2- Kvasinka obohacená o Vit.D2 (EPS:OU 100:0); V3- SOubor buněčných částí kvasinek obohacených o ergosterol (EPS:OU 50:50). Dvě ověřené technologie pak řeší výrobu dvou typů preparátů V4- Technologický postup výroby kvasinek obohacených o vitamin D2 (EPS:OU 100:0); V5-Technologický postup přípravy inteligentního nosiče vitaminu D z buněčných částí kvasinek (EPS:OU 70:30).
Klíčová slova
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo průmyslu a obchodu
Program
Operační program Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (2021-2027)
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
EPS biotechnology, s.r.o.
Druh soutěže
OP - Operační program EU
Číslo smlouvy
93069/24/61400
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Strategies for increased vitamin D bioavailibity
Anotace anglicky
The goal of the project is to develop and verify a sustainable technology for the production of UVB-irradiated yeast with vitamin D content and the use of cell parts of such modified yeast to prepare a vitamin D delivery system with higher bioavailability using micronization with respect to the environment. The biological effectiveness of the resulting products will be tested in a two-phase pharmacokinetic study and in a randomized, blinded clinical trial on healthy subjects. The project outputs are 3 functional samples and 2 verified technologies. The functional samples are V1- Set of yeast isolates with a high proportion of ergosterol (EPS:OU 50:50); V2- Yeast enriched with Vit.D2 (EPS:OU 100:0); V3- Collection of yeast cell parts enriched with ergosterol (EPS:OU 50:50). Two proven technologies solve the production of two types of preparations V4 - Technological procedure for the production of yeast enriched with vitamin D2 (EPS:OU 100:0); V5-Technological procedure for the preparation of an intelligent carrier of vitamin D from cell parts of yeast (EPS:OU 70:30).
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
OECD FORD - hlavní obor
30104 - Pharmacology and pharmacy
OECD FORD - vedlejší obor
—
OECD FORD - další vedlejší obor
—
CEP - odpovídající obory
(dle převodníku)FR - Farmakologie a lékárnická chemie
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 4. 2023
Ukončení řešení
31. 12. 2026
Poslední stav řešení
B - Běžící víceletý projekt
Poslední uvolnění podpory
8. 10. 2024
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP25-MPO-EI-R
Datum dodání záznamu
21. 2. 2025
Finance
Celkové uznané náklady
15 975 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
0 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
5 390 tis. Kč
Základní informace
Poskytovatel
Ministerstvo průmyslu a obchodu
OECD FORD
Pharmacology and pharmacy
Doba řešení
01. 04. 2023 - 31. 12. 2026