Vztahy mezi mikrobiálním a biochemickým složením mléka a sýrů a výslednou senzorickou jakostí a trvanlivostí výsledných produktů
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program podnikatelského výzkumu
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
MILCOM a.s.
Druh soutěže
—
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Relations between microbial and biochemical composition of milk and young cheese and final sensory and keeping quality of aged cheese
Anotace anglicky
The aim of the proposed projekt is 1) the selection of suitable gas producing microorganisms enabling the eye formation in cheese,2) the determination of seasonal influence of microbiologic and bichemical composition of milk and young cheese on the finalcheese quality,3)the establishment of parameters important from the point of view of the final quality and suggestion of simple methods,to follow the mentioned parameters and 4) to compose the chemometric model based on the obtained data for the forseeing the future quality and keeping quality of cheese with its verification in the dairy industry. The project will be studied by cultivation the pure milk cultures in synthetic media corresponding to the conditions of cheese environment.There will be studied the fermentation of different substrates,CO2 production,volatile compounds production and aminopeptidase activity.The strains with the most suitable technological properties will be further put on trials using the pilot plant in Dairy Res.Institute i
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Byl osvětlen vztah mezi kontaminující mikroflorou, kulturní mikroflorou a výslednou kvalitou sýrů. Výsledky mají přímé využití ve výrobní praxi.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1996
Ukončení řešení
1. 1. 2000
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2
Datum dodání záznamu
—
Finance
Celkové uznané náklady
5 829 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
4 465 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč