Obsah glykoalkaloidů (alfa-chaconinu a alfa-solaninu) v hlízách bramboru (Solanum tuberosum L.) a v nejrozšířenějších výrobcích z nich
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program podnikatelského výzkumu
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.
Druh soutěže
—
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Glycoalkaloids content (alfa-chaconine and alfa-solanine) in potato tubers and in the most widely distributed potato tuber products.
Anotace anglicky
The aim of the project is to check the content of two the most important GA (alfa-chaconine and alfa-solanine) in recent permitted assortment of potato varieties, to find out GA content increasing after mechanical tuber damage of this assortment, and also to find out the influence of light on GA content increasing. To measure GA contents in raw tubers without modification, after peeling, cooked with skin, without skin and in the most widely distributed products (chips, French fries, flakes). To find outthese two GA contents in the most important parents taken up to the crossing and to find out GA contents in their progenies. From the world assortment, to check GA contents of varieties resistant to Colorado potato beetle, to use them as the parent partners and to find out GA contents also in the progeny. For GA quantification the most useful method - HPLC - will be utilised. In our work we will continue on the solution of problems concerning the modification of GA content by agrochemical procedure
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt uvádí údaje o obsahu a zastoupení toxických glykoalkaloidů v bramborách a sleduje vliv kulinárních úprav, mechanického poškození a zpracovatelských technologií s využitím ve šlechtění, skladování a zpracování brambor.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1996
Ukončení řešení
1. 1. 2000
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2
Datum dodání záznamu
—
Finance
Celkové uznané náklady
6 949 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
4 751 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč