Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah glykoalkaloidů (alfa-chaconinu a alfa-solaninu) v hlízách bramboru (Solanum tuberosum L.) a v nejrozšířenějších výrobcích z nich

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program podnikatelského výzkumu

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.

  • Druh soutěže

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Glycoalkaloids content (alfa-chaconine and alfa-solanine) in potato tubers and in the most widely distributed potato tuber products.

  • Anotace anglicky

    The aim of the project is to check the content of two the most important GA (alfa-chaconine and alfa-solanine) in recent permitted assortment of potato varieties, to find out GA content increasing after mechanical tuber damage of this assortment, and also to find out the influence of light on GA content increasing. To measure GA contents in raw tubers without modification, after peeling, cooked with skin, without skin and in the most widely distributed products (chips, French fries, flakes). To find outthese two GA contents in the most important parents taken up to the crossing and to find out GA contents in their progenies. From the world assortment, to check GA contents of varieties resistant to Colorado potato beetle, to use them as the parent partners and to find out GA contents also in the progeny. For GA quantification the most useful method - HPLC - will be utilised. In our work we will continue on the solution of problems concerning the modification of GA content by agrochemical procedure

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt uvádí údaje o obsahu a zastoupení toxických glykoalkaloidů v bramborách a sleduje vliv kulinárních úprav, mechanického poškození a zpracovatelských technologií s využitím ve šlechtění, skladování a zpracování brambor.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 1996

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2000

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2

  • Datum dodání záznamu

Finance

  • Celkové uznané náklady

    6 949 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    4 751 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč