Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Interakce potravin a mikrovln - východisko pro návrh a technologii hotových pokrmů

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program podnikatelského výzkumu

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Druh soutěže

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    The interaction of microwaves and food - the possibility for optimisation of ready meal design and product technology.

  • Anotace anglicky

    Domestic microwave heating is growing significantly also in our country in recent years. The production of microwaveable food product as response on this situation is interesting for many producers both in food industry and catering sector. Different types of frozen and chilled ready meals in one portion trays as products for microwave reheating are produced in small enterprises in catering in our country at this time. Many shortcommings in this production from final quality of product point of wiew wasfound out in our experimental study of heating kinetics of this meals in microwave ovens and heating non-uniformity, following from ignorance of microwave heating characteristic was indicated as main reason of the final quality decreassing. The propo sedproject will led to better understanding of interaction of microwaves and real food product, particularly multi-component ready meal. The objectives of the project are the development of guidelines for the principles of microwaveable product desig

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    FM - Hygiena

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt byl věnován studiu mikrovlnného ohřevu potravin, převážně hotových pokrmů. Byl vyvinut matematický model pro simulaci rozložení teplot v daném výrobku a vypracována metodická příručka k vývoji potravinářských produktů, určených pro mv. ohřev.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 1996

  • Ukončení řešení

    1. 1. 1998

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/1999/MZE/MZE9QA/V/3:5

  • Datum dodání záznamu

Finance

  • Celkové uznané náklady

    3 178 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    3 000 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč