Interakce potravin a mikrovln - východisko pro návrh a technologii hotových pokrmů
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program podnikatelského výzkumu
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Druh soutěže
—
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
The interaction of microwaves and food - the possibility for optimisation of ready meal design and product technology.
Anotace anglicky
Domestic microwave heating is growing significantly also in our country in recent years. The production of microwaveable food product as response on this situation is interesting for many producers both in food industry and catering sector. Different types of frozen and chilled ready meals in one portion trays as products for microwave reheating are produced in small enterprises in catering in our country at this time. Many shortcommings in this production from final quality of product point of wiew wasfound out in our experimental study of heating kinetics of this meals in microwave ovens and heating non-uniformity, following from ignorance of microwave heating characteristic was indicated as main reason of the final quality decreassing. The propo sedproject will led to better understanding of interaction of microwaves and real food product, particularly multi-component ready meal. The objectives of the project are the development of guidelines for the principles of microwaveable product desig
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
FM - Hygiena
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt byl věnován studiu mikrovlnného ohřevu potravin, převážně hotových pokrmů. Byl vyvinut matematický model pro simulaci rozložení teplot v daném výrobku a vypracována metodická příručka k vývoji potravinářských produktů, určených pro mv. ohřev.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1996
Ukončení řešení
1. 1. 1998
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/1999/MZE/MZE9QA/V/3:5
Datum dodání záznamu
—
Finance
Celkové uznané náklady
3 178 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
3 000 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč