Výzkum výskytu antinutričních a jedovatých látek v konzervovaných objemných krmivech a jejich vliv na chutnost, příjem a nutriční hodnotu přežvýkavců
Cíle projektu
Šlechtitelé vytvářejí nové odrůdy pícnin a současný způsob testace spočívá zejména ve stanovení výnosové schopnosti a některých dalších agroekologických sledování. Malá pozornost je věnována sledování některých přírodních antinutričních látek (polyfenolové látky), které mají negativní vliv na příjem, potlačují mikrobiální fermentaci v bachoru a snižují stravitelnost organických živin u zvířat. V úkolu bude sledována problematika hodnocení různého genotypu kukuřice na agronomické ukazatele, nutriční hodnotu a ukazatele fermentačního procesu kukuřičných siláží. V oblasti sledování fermentačního procesu u vybraných odrůd určených k silážování, pomocí biologických silážních prostředků sledovat možnosti ovlivnění fermentačních procesů siláží a potlačení tvorby nežádoucích látek, které mohou vznikat. Jedná se o potlačení proteolýzy a zamezení tvorby jedovatých biogenních aminů.
Klíčová slova
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program podnikatelského výzkumu
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Výzkumný ústav výživy zvířat, s.r.o.
Druh soutěže
—
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Research of antinutritive and toxic substances in conservation forage and their effect on palatability, intake and nutritive value in ruminants.
Anotace anglicky
The breeders made a news varieties of forages and testation of this verieties is based on agronomic indicators only. Very low interest is made for some natural antinutritive substances, which decrease intake and digestibility of nutritientes of animals.We will tested effect of biological additives for their effect on fermentation process and decrease of toxic substances in diferent kind of silages. We will tested decreace of proteolysis and content of toxic biogenic amines. Experiments will evaluate the effects of altering the grain - to - stower ratio, by use of different genotypes and generations of maize hybrids, plant densities and harvest dates on the in sacco digestibility, chemical composition and ensiling. Characteristics of maize silage.
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
CEP - vedlejší obor
GG - Chov hospodářských zvířat
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
40202 - Pets
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Dosažené výsledky přispívají ke zlepšení technologie silážování pícnin a ke zdokonalení hodnocení kvality siláže.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1996
Ukončení řešení
1. 1. 1999
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2000/MZE/MZE0QA/U/5:1
Datum dodání záznamu
—
Finance
Celkové uznané náklady
12 512 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
12 512 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Uznané náklady
12 512 tis. Kč
Statní podpora
12 512 tis. Kč
0%
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
CEP
GH - Výživa hospodářských zvířat
Doba řešení
01. 01. 1996 - 01. 01. 1999