Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výzkum výskytu antinutričních a jedovatých látek v konzervovaných objemných krmivech a jejich vliv na chutnost, příjem a nutriční hodnotu přežvýkavců

Cíle projektu

Šlechtitelé vytvářejí nové odrůdy pícnin a současný způsob testace spočívá zejména ve stanovení výnosové schopnosti a některých dalších agroekologických sledování. Malá pozornost je věnována sledování některých přírodních antinutričních látek (polyfenolové látky), které mají negativní vliv na příjem, potlačují mikrobiální fermentaci v bachoru a snižují stravitelnost organických živin u zvířat. V úkolu bude sledována problematika hodnocení různého genotypu kukuřice na agronomické ukazatele, nutriční hodnotu a ukazatele fermentačního procesu kukuřičných siláží. V oblasti sledování fermentačního procesu u vybraných odrůd určených k silážování, pomocí biologických silážních prostředků sledovat možnosti ovlivnění fermentačních procesů siláží a potlačení tvorby nežádoucích látek, které mohou vznikat. Jedná se o potlačení proteolýzy a zamezení tvorby jedovatých biogenních aminů.

Klíčová slova

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program podnikatelského výzkumu

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Výzkumný ústav výživy zvířat, s.r.o.

  • Druh soutěže

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Research of antinutritive and toxic substances in conservation forage and their effect on palatability, intake and nutritive value in ruminants.

  • Anotace anglicky

    The breeders made a news varieties of forages and testation of this verieties is based on agronomic indicators only. Very low interest is made for some natural antinutritive substances, which decrease intake and digestibility of nutritientes of animals.We will tested effect of biological additives for their effect on fermentation process and decrease of toxic substances in diferent kind of silages. We will tested decreace of proteolysis and content of toxic biogenic amines. Experiments will evaluate the effects of altering the grain - to - stower ratio, by use of different genotypes and generations of maize hybrids, plant densities and harvest dates on the in sacco digestibility, chemical composition and ensiling. Characteristics of maize silage.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • CEP - vedlejší obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
    40202 - Pets

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Dosažené výsledky přispívají ke zlepšení technologie silážování pícnin a ke zdokonalení hodnocení kvality siláže.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 1996

  • Ukončení řešení

    1. 1. 1999

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/2000/MZE/MZE0QA/U/5:1

  • Datum dodání záznamu

Finance

  • Celkové uznané náklady

    12 512 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    12 512 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč