Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
EP7215

Složky potravinových doplňků s redukčním vlivem na metabolismus cholesterolu.

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program podnikatelského výzkumu

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Druh soutěže

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Ingredients of nutritive supplements with reducing impact on cholesterol metabolism.

  • Anotace anglicky

    The main aim of presented project is the contribution to the solution of the problem of occurence of civilisation diseases such as the risk of premature atherosclerosis which is one of the main source of high mortality from its clinical complications - heart atach and stroke. This will be achieved due to developement of new components of food supplements consisting of the complex starter-fibres with the functional reducing impact on the content of free bile acids in the human intestinal tract (and by iton the metabolism of blood cholesterol). The intestinal microflora as a complex ecosystem of metabolically highly active microorganisms may transform various compounds entering the colon with the food or by means of enterohepatic circulation. Some results of the recent research indicate that such transformation may give rise to potentially mutagenic and carcinogenic metabolites. These processes appear to be influenced by the intake of various components of the diet (fat, soluble fiber, calcium

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    FA - Kardiovaskulární nemoci včetně kardiochirurgie

  • CEP - další vedlejší obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages<br>30201 - Cardiac and Cardiovascular systems<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Vyvinutý potravinový doplněk kombinace vláknina-kultura, která má redukční vliv na metabolismus cholesterolu, je uplatnitelná v řadě potravinových výrobků.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 1997

  • Ukončení řešení

    1. 1. 1999

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/2000/MZE/MZE0QA/U/5:1

  • Datum dodání záznamu

Finance

  • Celkové uznané náklady

    2 789 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    2 230 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč