Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jsou asociované bakterie s roztočem Tyrophagus putrescentiae odpovědné za úspěšnou kolonizaci prostředí domácností?

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 19 (SGA0201500001)

  • Hlavní účastníci

    Univerzita Karlova / Přírodovědecká fakulta<br>Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    15-09038S

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Do the associated bacteria help to astigmatic mite Tyrophagus putrescentiae to successful colonization of human made habitats?

  • Anotace anglicky

    We hypothesized that habitat plasticity of Tyrophagus putrescentiae (TP) is given by acquiring of different associated bacterial community. TP mites and associated bacteria originate from different habitats i.e. grain, dog food, cheese and ham will be studied. We expect different adaptability of TP to utilize various food sources according to associated bacterial community. We will observe the shift of bacterial communities after switching of TP diets and during starvation and development of mites. The bacterial community of TP will be correlated to the fitness of mites, food preferences and and mycetoms. The methodical tools cover bacterial identification and characterization of bacterial communities on individual and population level, proteomics, microanatomy, comparison of population growth, glycogen, lipid and saccharides contents of studied mites. The project claims to confirm if the associated bacteria enables TP to utilize various food sources and successfully colonize human made habitats. The main outputs of the project will be at least 4 papers in pier reviewed journals.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

  • CEP - vedlejší obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt přispěl ke vzniku 8 již publikovaných článků a dvou dalších doposud neuplatněných výsledků. Projekt naplnil vytyčené cíle. Metodika byla dodržena, hospodaření s finančními prostředky bylo podle pravidel poskytovatele.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2015

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2017

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    27. 4. 2017

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP18-GA0-GA-U/02:1

  • Datum dodání záznamu

    4. 5. 2018

Finance

  • Celkové uznané náklady

    4 406 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    4 394 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    12 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč