Nová komplexní strategie pro stanovení biologických efektů směsí chemikálií vyskytujících se v potravinách a potravních doplňcích
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 20 (SGA0201600001)
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
16-06008S
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
A novel comprehensive strategy for assessment of biological effects elicited by mixtures of chemicals occurring foods and food supplements
Anotace anglicky
In recent years, increasing concern about the potential toxic effect of mixtures of chemicals, i.e. the combined exposure to multiple food related toxic substances, has begun to occur. However, the toxicological data enabling assessment of the cumulative risk resulting from the presence of ´cocktails of contaminants´ are still lacking. One of the main naturally occurring group of food contaminants are mycotoxins; more than 400 secondary metabolites of microscopic filamentous fungi occurring in crops and other plants in various mixtures and concentrations. The proposed project aims to assess the cumulative risk resulting from the co-occurrence and interactions of mycotoxins in mixtures. Besides to the additive toxic effects, the possible synergism will be taken into account. Moreover, the effect of the health beneficial matrix components, mainly antioxidants, will be considered. The battery of toxicity and bioavailability in vitro/in vivo tests will be enabled for this purpose. To understand the chemistry behind, metabolomic fingerprinting/profiling will be realized and interpreted.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
CE - Biochemie
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Šest publikací v prestižních mezinárodních časopisech přineslo nové údaje kvantifikující biologické efekty směsí chemikálií v potravinových doplňcích. Analýza získaných dat vedla k doporučení pro přísnější kontrolu složení potravinových doplňků.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2016
Ukončení řešení
11. 12. 2020
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
16. 5. 2018
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP21-GA0-GA-U/06:1
Datum dodání záznamu
30. 6. 2021
Finance
Celkové uznané náklady
5 778 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
5 274 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
492 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč