Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nová komplexní strategie pro stanovení biologických efektů směsí chemikálií vyskytujících se v potravinách a potravních doplňcích

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 20 (SGA0201600001)

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    16-06008S

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    A novel comprehensive strategy for assessment of biological effects elicited by mixtures of chemicals occurring foods and food supplements

  • Anotace anglicky

    In recent years, increasing concern about the potential toxic effect of mixtures of chemicals, i.e. the combined exposure to multiple food related toxic substances, has begun to occur. However, the toxicological data enabling assessment of the cumulative risk resulting from the presence of ´cocktails of contaminants´ are still lacking. One of the main naturally occurring group of food contaminants are mycotoxins; more than 400 secondary metabolites of microscopic filamentous fungi occurring in crops and other plants in various mixtures and concentrations. The proposed project aims to assess the cumulative risk resulting from the co-occurrence and interactions of mycotoxins in mixtures. Besides to the additive toxic effects, the possible synergism will be taken into account. Moreover, the effect of the health beneficial matrix components, mainly antioxidants, will be considered. The battery of toxicity and bioavailability in vitro/in vivo tests will be enabled for this purpose. To understand the chemistry behind, metabolomic fingerprinting/profiling will be realized and interpreted.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    CE - Biochemie

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Šest publikací v prestižních mezinárodních časopisech přineslo nové údaje kvantifikující biologické efekty směsí chemikálií v potravinových doplňcích. Analýza získaných dat vedla k doporučení pro přísnější kontrolu složení potravinových doplňků.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2016

  • Ukončení řešení

    11. 12. 2020

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    16. 5. 2018

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP21-GA0-GA-U/06:1

  • Datum dodání záznamu

    30. 6. 2021

Finance

  • Celkové uznané náklady

    5 778 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    5 274 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    492 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč