Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Glykosylované mykotoxiny: jejich struktura, výskyt, příprava a zdravotní dopady

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    SGA0202400001

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    24-10000S

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Shedding Light on Glycosylated Mycotoxins: Their Structure, Occurrence, Preparation, and Health Impacts

  • Anotace anglicky

    Various toxic compounds lurk in food and feed, posing a threat to both humans and animals. While some of these compounds are man-made, others are of plant or microbial origin. Among the most widespread natural toxins belong mycotoxins, the Fusarium toxins being the main contaminants of cereals. In particular, T2 and HT2 toxins, causing acute toxicity and hidden cumulative effects, are the most toxic mycotoxins from the trichothecenes group. Conjugated mycotoxins in plant foods, especially mycotoxin mono-/oligoglycosides, are receiving now increasing attention due to their suspected bioavailability and associated health risks. Although advanced analytical methods can detect free mycotoxins, quantification of their „masked“ forms, such as glycosides, is not an easy task; an enormous number of isomers exist, and the appropriate analytical standards are lacking. The proposed project aims not only to biosynthesize these standards but also to obtain relevant information on the microbial biotransformation of T2/HT2-(oligo)glycosides, and the bioavailability and toxicity of these compounds.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

  • OECD FORD - vedlejší obor

  • OECD FORD - další vedlejší obor

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    EI - Biotechnologie a bionika

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2024

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2026

  • Poslední stav řešení

    Z - Začínající víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP24-GA0-GA-R

  • Datum dodání záznamu

    23. 2. 2024

Finance

  • Celkové uznané náklady

    13 916 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    12 860 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    882 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    174 tis. Kč