Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Prevalence a diverzita izolátů Campylobacter jejuni a identifikace faktorů umožňujících jejich přežívání

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 22 (SGA0201800001)

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    18-16549S

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    The prevalence and diversity of Campylobacter jejuni isolates and identification of factors facilitating their survival

  • Anotace anglicky

    Campylobacter jejuni is the most common cause of foodborne enteritides. The high infection rate and potential development of late-onset complications are the reasons why campylobacteriosis is ranked as a disease with one of the highest socio-economic impact. The high prevalence of campylobacteriosis contrasts the fastidious growth of C. jejuni. This microaerobic bacterium is sensitive to stress and environmental changes and requires specific conditions for cultivation. Yet it persists in the environment without permanent loss of viability and virulence. The aspects affecting its survival and mechanisms responsible for its persistence outside a host have not yet been fully described. The project aims to identify the factors enabling the survival of C. jejuni in the environment, especially in water, with emphasis on temperature, potential aerotolerance, biofilm formation and its interactions with protozoa. The project will also provide information on the occurrence of C. jejuni in the Czech breeding ponds and phylogenetic relationships of environmental, clinical and food isolates.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    10606 - Microbiology

  • OECD FORD - vedlejší obor

  • OECD FORD - další vedlejší obor

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    EE - Mikrobiologie, virologie

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2018

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2023

  • Poslední stav řešení

  • Poslední uvolnění podpory

    25. 3. 2020

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP22-GA0-GA-R

  • Datum dodání záznamu

    22. 2. 2022

Finance

  • Celkové uznané náklady

    7 597 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    6 752 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    752 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    93 tis. Kč