Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Prozkoumání α-L-rhamnosyl-β-D-glukosidas — enzymů rozvíjejících se v potravinářství

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 23 (SGA0201900001)

  • Hlavní účastníci

    Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    19-00091S

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Exploring α-L-rhamnosyl-β-D-glucosidases — emerging enzymes in food chemistry

  • Anotace anglicky

    Rutin and hesperidin-containing byproducts are generated in the fruit-processing and agro-industry on a very large scale. α-L-Rhamnosyl-β-D-glucosidases (rutinosidases) are unique rare microbial disaccharide-specific glycosidases which accept as substrates rutinosides such as rutin and hesperidin. Rutinosides, which are composed of the flavonoid aglycon and the disaccharide rutinose, have interesting biological and pharmacological properties for potential food applications. Within this project we will investigate the relationships between the structure, function and promiscuity of four α-L-rhamnosyl-β-D-glucosidases by site-directed mutagenesis, analysis of kinetic parameters and substrate specificities, and a structural analysis of the enzymatic products. In silico molecular docking of the substrates will be another task of the project. Further aims of the project are: optimal conditions for hydrolytic and transglycosylation (synthetic) reactions; investigate the enzymatic conversions of the solid-state substrates; and obtain a crystal structure of an α-L-rhamnosyl-β-D-glucosidase.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

  • OECD FORD - vedlejší obor

  • OECD FORD - další vedlejší obor

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    EI - Biotechnologie a bionika

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2019

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2023

  • Poslední stav řešení

  • Poslední uvolnění podpory

    30. 4. 2021

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP22-GA0-GA-R

  • Datum dodání záznamu

    22. 2. 2022

Finance

  • Celkové uznané náklady

    4 411 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    4 411 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč