Charakteristické rysy imunitní odpovědi na pšeničné bílkoviny u alergiků a celiaků
Cíle projektu
Složky potravy běžně nevyvolávají v trávícím traktu imunitní odpopvěd s klinickými příznaky, neboť u většiny osob je navozen stav neodpovídavosti, orální tolerance. Potravinová alergie, vyskytující se především u dětí (u 6-8% novorozenců), má rostoucí tendenci. Pšeničné bílkoviny patří mezi 6 hlavních alergenů potravy, které vyvolávají 90% reakcí postihujících kůži, trávící a dýchací trakt. Přestože obiloviny tvoří základ výživy řady obyvatel, znalost v nich obsažených alergenů je dosud velmi malá. Vtomto projektu plánujeme: charakterizovat spektrum pšeničných bílkovin rozpoznávaných IgE protilátkami pacientů; zjistit zda tyto vazebné bílkoviny jsou schopné aktivovat odpověď krevních bazofilů; analyzovat faktory ovlivňující jak vazbu tak aktivaci; identifikovat IgE vazebné epitopy pšeničných alergenů včetně gliadinů a srovnat je s IgA vazebnými epitopy celiaků; pomocí epitopové analýzy objasnit křížovou reaktivitu IgE protilátek a sledovat odpověď leukocytů pacientů na vybrané alergeny:
Klíčová slova
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 8 (SGA02005GA-ST)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
310/05/2245
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Characteristic features of immune response to wheat proteins in allergic and celiac patients
Anotace anglicky
Food components do not usually cause any clinical symptoms in the gastrointestinal tract of most individuals due to oral tolerance. Food allergy, an abnormal reaction to food proteins appearing mainly in childhood (6-8% of infants), has an increasing tendency. Wheat proteins belong to the six major food allergens accounting for 90% of allergic reactions affecting skin, gut or respiratory tract. Although cereals are essential in daily nutrition of many people, only little is known about wheat allergens.In this project we pian to 1) characterize the spectrum of wheat allergens recognized by IgE antibodies (Abs) of patients; 2) test the ability of IgE binding molecules to activate blood basophils; 3) analyze factors modulating binding and activation;.4) identity IgE binding epitopes of wheat allergens including gliadins and to compare them with IgA binding epitopes of celiac patients, using epitope analysis to clarify potential cross-reactivity of IgE Abs. We also intend to study the
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
EC - Imunologie
CEP - vedlejší obor
FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)30102 - Immunology
30302 - Epidemiology
30303 - Infectious Diseases
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Pšeničné bílkoviny vyvolávají u geneticky vnímavých jedinců onemocnění spojená s aktivací imunitního systému: celiakii, chronické onemocnění tenkého střeva a s IgE vázanou potravinovou alergii. Na molekule gliadinu (vyvolávajícího celiakii) jsme určili d
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2005
Ukončení řešení
31. 12. 2007
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
2. 5. 2007
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP08-GA0-GA-U/04:3
Datum dodání záznamu
16. 12. 2008
Finance
Celkové uznané náklady
2 273 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
2 273 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
2 273 tis. Kč
Statní podpora
2 273 tis. Kč
100%
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
CEP
EC - Imunologie
Doba řešení
01. 01. 2005 - 31. 12. 2007