Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakteristické rysy imunitní odpovědi na pšeničné bílkoviny u alergiků a celiaků

Cíle projektu

Složky potravy běžně nevyvolávají v trávícím traktu imunitní odpopvěd s klinickými příznaky, neboť u většiny osob je navozen stav neodpovídavosti, orální tolerance. Potravinová alergie, vyskytující se především u dětí (u 6-8% novorozenců), má rostoucí tendenci. Pšeničné bílkoviny patří mezi 6 hlavních alergenů potravy, které vyvolávají 90% reakcí postihujících kůži, trávící a dýchací trakt. Přestože obiloviny tvoří základ výživy řady obyvatel, znalost v nich obsažených alergenů je dosud velmi malá. Vtomto projektu plánujeme: charakterizovat spektrum pšeničných bílkovin rozpoznávaných IgE protilátkami pacientů; zjistit zda tyto vazebné bílkoviny jsou schopné aktivovat odpověď krevních bazofilů; analyzovat faktory ovlivňující jak vazbu tak aktivaci; identifikovat IgE vazebné epitopy pšeničných alergenů včetně gliadinů a srovnat je s IgA vazebnými epitopy celiaků; pomocí epitopové analýzy objasnit křížovou reaktivitu IgE protilátek a sledovat odpověď leukocytů pacientů na vybrané alergeny:

Klíčová slova

IgE mediated food allergywheat proteinsgliadins

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 8 (SGA02005GA-ST)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    310/05/2245

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Characteristic features of immune response to wheat proteins in allergic and celiac patients

  • Anotace anglicky

    Food components do not usually cause any clinical symptoms in the gastrointestinal tract of most individuals due to oral tolerance. Food allergy, an abnormal reaction to food proteins appearing mainly in childhood (6-8% of infants), has an increasing tendency. Wheat proteins belong to the six major food allergens accounting for 90% of allergic reactions affecting skin, gut or respiratory tract. Although cereals are essential in daily nutrition of many people, only little is known about wheat allergens.In this project we pian to 1) characterize the spectrum of wheat allergens recognized by IgE antibodies (Abs) of patients; 2) test the ability of IgE binding molecules to activate blood basophils; 3) analyze factors modulating binding and activation;.4) identity IgE binding epitopes of wheat allergens including gliadins and to compare them with IgA binding epitopes of celiac patients, using epitope analysis to clarify potential cross-reactivity of IgE Abs. We also intend to study the

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    EC - Imunologie

  • CEP - vedlejší obor

    FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    30102 - Immunology
    30302 - Epidemiology
    30303 - Infectious Diseases

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Pšeničné bílkoviny vyvolávají u geneticky vnímavých jedinců onemocnění spojená s aktivací imunitního systému: celiakii, chronické onemocnění tenkého střeva a s IgE vázanou potravinovou alergii. Na molekule gliadinu (vyvolávajícího celiakii) jsme určili d

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2005

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2007

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    2. 5. 2007

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP08-GA0-GA-U/04:3

  • Datum dodání záznamu

    16. 12. 2008

Finance

  • Celkové uznané náklady

    2 273 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    2 273 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč

Základní informace

Uznané náklady

2 273 tis. Kč

Statní podpora

2 273 tis. Kč

100%


Poskytovatel

Grantová agentura České republiky

CEP

EC - Imunologie

Doba řešení

01. 01. 2005 - 31. 12. 2007