Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potravinová alergie na pšeničné bílkoviny

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Akademie věd České republiky

  • Program

    Granty výrazně badatelského charakteru zaměřené na oblast výzkumu rozvíjeného v současné době zejména v AV ČR

  • Veřejná soutěž

    Výzkumné granty 8 (SAV02008-A)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    IAA500200801

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Food allergy to wheat proteins

  • Anotace anglicky

    The interaction of environment and the immune system can lead to the development of atopic disorders, following allergen exposure. Wheat belongs to six major food allergens inducing IgE-mediated hypersensitivity manifesting as cutaneous, gastrointestinaland respiratory symptoms. Although cereals are a staple food item in most diets, only a few wheat proteins causing hypersensitivity reactions have been identified. Our project is aimed at: isolation and characterization of wheat allergens in food products using proteomic analysis; testing the impact of thermal processing and digestive enzymes on immunogenicity of IgE recognised components; involvement of carbohydrate moiety in solubility, stability and IgE binding capacity; follow-up of the level and specificity of IgE, IgA and IgG antibodies against wheat allergens during the course of allergy treatment. The mechanism of hypersensitivity induction will be studied using blood cells of patients and Balb/c mouse model of food allergy.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    EC - Imunologie

  • CEP - vedlejší obor

    FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie

  • CEP - další vedlejší obor

    DN - Vliv životního prostředí na zdraví

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    30102 - Immunology<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases<br>30304 - Public and environmental health

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Pro zlepšení diagnostiky alergie byly pšeničné extrakty separovány, IgE-vázající molekuly identifikovány, izolovány novou technikou a byly vybrány kandidátní alergeny. Byl ukázán vliv teploty na alergenicitu, role přirozené imunity a střevní mikroflory.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2008

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2011

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    18. 3. 2011

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP12-AV0-IA-U/02:2

  • Datum dodání záznamu

    28. 6. 2013

Finance

  • Celkové uznané náklady

    4 667 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    4 667 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč