Potravinová alergie na pšeničné bílkoviny
Veřejná podpora
Poskytovatel
Akademie věd České republiky
Program
Granty výrazně badatelského charakteru zaměřené na oblast výzkumu rozvíjeného v současné době zejména v AV ČR
Veřejná soutěž
Výzkumné granty 8 (SAV02008-A)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
IAA500200801
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Food allergy to wheat proteins
Anotace anglicky
The interaction of environment and the immune system can lead to the development of atopic disorders, following allergen exposure. Wheat belongs to six major food allergens inducing IgE-mediated hypersensitivity manifesting as cutaneous, gastrointestinaland respiratory symptoms. Although cereals are a staple food item in most diets, only a few wheat proteins causing hypersensitivity reactions have been identified. Our project is aimed at: isolation and characterization of wheat allergens in food products using proteomic analysis; testing the impact of thermal processing and digestive enzymes on immunogenicity of IgE recognised components; involvement of carbohydrate moiety in solubility, stability and IgE binding capacity; follow-up of the level and specificity of IgE, IgA and IgG antibodies against wheat allergens during the course of allergy treatment. The mechanism of hypersensitivity induction will be studied using blood cells of patients and Balb/c mouse model of food allergy.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
EC - Imunologie
CEP - vedlejší obor
FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie
CEP - další vedlejší obor
DN - Vliv životního prostředí na zdraví
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
30102 - Immunology<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases<br>30304 - Public and environmental health
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Pro zlepšení diagnostiky alergie byly pšeničné extrakty separovány, IgE-vázající molekuly identifikovány, izolovány novou technikou a byly vybrány kandidátní alergeny. Byl ukázán vliv teploty na alergenicitu, role přirozené imunity a střevní mikroflory.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2008
Ukončení řešení
31. 12. 2011
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
18. 3. 2011
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP12-AV0-IA-U/02:2
Datum dodání záznamu
28. 6. 2013
Finance
Celkové uznané náklady
4 667 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
4 667 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč