Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antinutriční látky vznikající při technologickém zpracování a skladování potravin

Cíle projektu

K nejvýznamnějším reakcím vedoucím k tvorbě antinutričních látek za podmínek technologického zpracování, skladování a přípravy stravy patří různé oxidační reakce, reakce neenzymového a enzymového hnědnutí, pyrolytické reakce a reakce vedoucí k vazbě minerálních složek do nevyužitelných komplexů. Navrhovaný projekt se bude zabývat těmito nežádoucími změnami s cílem omezení jejich vzniku, jak během výroby, tak i během skladování a při přípravě stravy. Hlavní pozornost bude věnována oxidačním reakcím lipid, sterolů a polyfenolů, reakcím neenzymového a enzymového hnědnutí, především u necukerných složek (oxid. produkty lipidů, fosfolipidů a chinonů), vzniku pyrolických produktů za podmínek vysokoteplotního ohřevu a vzniku toxických organických sloučenin choru při kyselé hydrolýze bílkovin.

Klíčová slova

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Druh soutěže

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Antinutrional Substances Produced During Technological Processing and Storage of Food

  • Anotace anglicky

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    FM - Hygiena

  • CEP - další vedlejší obor

    GB - Zemědělské stroje a stavby

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    20102 - Construction engineering, Municipal and structural engineering
    20302 - Applied mechanics
    21101 - Food and beverages
    30304 - Public and environmental health

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

  • Zhodnocení výsledků projektu

    XXX

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 1993

  • Ukončení řešení

    1. 1. 1995

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/1996/GA0/GA06GA/V/1:1

  • Datum dodání záznamu

Finance

  • Celkové uznané náklady

    730 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    1 460 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč

Uznané náklady

730 tis. Kč

Statní podpora

1 460 tis. Kč

0%


Poskytovatel

Grantová agentura České republiky

CEP

GM - Potravinářství

Doba řešení

01. 01. 1993 - 01. 01. 1995