Antinutriční látky vznikající při technologickém zpracování a skladování potravin
Cíle projektu
K nejvýznamnějším reakcím vedoucím k tvorbě antinutričních látek za podmínek technologického zpracování, skladování a přípravy stravy patří různé oxidační reakce, reakce neenzymového a enzymového hnědnutí, pyrolytické reakce a reakce vedoucí k vazbě minerálních složek do nevyužitelných komplexů. Navrhovaný projekt se bude zabývat těmito nežádoucími změnami s cílem omezení jejich vzniku, jak během výroby, tak i během skladování a při přípravě stravy. Hlavní pozornost bude věnována oxidačním reakcím lipid, sterolů a polyfenolů, reakcím neenzymového a enzymového hnědnutí, především u necukerných složek (oxid. produkty lipidů, fosfolipidů a chinonů), vzniku pyrolických produktů za podmínek vysokoteplotního ohřevu a vzniku toxických organických sloučenin choru při kyselé hydrolýze bílkovin.
Klíčová slova
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Druh soutěže
—
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Antinutrional Substances Produced During Technological Processing and Storage of Food
Anotace anglicky
—
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
FM - Hygiena
CEP - další vedlejší obor
GB - Zemědělské stroje a stavby
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)20102 - Construction engineering, Municipal and structural engineering
20302 - Applied mechanics
21101 - Food and beverages
30304 - Public and environmental health
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
—
Zhodnocení výsledků projektu
XXX
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1993
Ukončení řešení
1. 1. 1995
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/1996/GA0/GA06GA/V/1:1
Datum dodání záznamu
—
Finance
Celkové uznané náklady
730 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 460 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Uznané náklady
730 tis. Kč
Statní podpora
1 460 tis. Kč
0%
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 01. 1993 - 01. 01. 1995