Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Speciační analýza stopových prvků v potravinách

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 1 (SGA02002GA-ST)

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta chemicko-inženýrská

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Speciation analysis of trace elements in foods

  • Anotace anglicky

    This project is focused on the speciation of trace elements (both essential and toxic) in selected food commodities. The main goal of the project consists in development of validated analytical procedures enabling determination of individual trace elemenspecies. HPLC/ICP-MS will be used as a main analytical method for this purpose. The quality of analytical results for selected elements will be provided using isotope dilution technique. Owing to diversity of biological matrices it will be necessary to develop individual analytical procedure for each food material. The experimental material will include (1) crops accumulating higher amounts of toxic elements Cd, Tl, Pb from soil (vegetables, oil seeds), (2) plants distinguished by the elevated levels oCu, Ni, Mo (legumes), (3) the most important crops from the nutritional point of view (cereals), (4) animal materials distinguished by regularly elevated content of toxic elements (liver, kidney, fish). By the use of developed procedures the element

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Odborná úroveň řešení projektu je vysoká, údaje v závěrečné kartě jsou adekvátní. Hlavní výstupy řešení projektu jsou ve čtyřech publikacích s vysokým IF. Speciační analýza chemických prvků v biologických materiálech je velmi obtížná, současně však i ve

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2000

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2002

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/2003/GA0/GA03GA/U/N/9:7

  • Datum dodání záznamu

    19. 5. 2008

Finance

  • Celkové uznané náklady

    1 939 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    1 743 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč