Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv dietního chitinu na snižování hypercholesterolémie a stabilitu mikroflóry trávicího traktu

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 1 (SGA02002GA-ST)

  • Hlavní účastníci

    Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR, v. v. i.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    The effect of dietary chitin on microbes in the digestive tract and the decrease of hypercholesterolemia

  • Anotace anglicky

    A beneficial effect of chitin-chitosan as a food supplement is the reduction of plasma cholesterol and trigycerides due to its ability to bind dietary lipids, thereby reducing intestinal lipid absorption. On the other hand, dietary chitosan can negativelinfluence absorption of fat-soluble vitamins and calcium metabolism. The antimicrobial effect of chitin derivatives influence composition of microbes in the digestive tract. The aim of the project is to estimate minimal effective chitin doses for different diseases, compare the effect of chitin from different sources, isolate and describe chitinolytic microbes in chosen animal species, including humans, and to describe the rate of chitin degradation there. We will try to describe conditions for elimination of negative effects of dietary chitin and results will be used in clinical testing.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    FA - Kardiovaskulární nemoci včetně kardiochirurgie

  • CEP - další vedlejší obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages<br>30201 - Cardiac and Cardiovascular systems<br>30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Hlavním cílem projektu, jak plyne z jeho názvu, bylo zjistit vliv dietního chitinu na stabilitu střevní mikroflory a hypercholesterolémie. Pro splnění tohoto cíle bylo nutné provést řadu dílčích úkolů, jmenovitě izolaci a charakterizaci chitinolytických

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2000

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2002

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/2003/GA0/GA03GA/U/N/9:7

  • Datum dodání záznamu

    19. 5. 2008

Finance

  • Celkové uznané náklady

    1 973 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    1 335 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    894 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč