Vliv dietního chitinu na snižování hypercholesterolémie a stabilitu mikroflóry trávicího traktu
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 1 (SGA02002GA-ST)
Hlavní účastníci
Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR, v. v. i.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
The effect of dietary chitin on microbes in the digestive tract and the decrease of hypercholesterolemia
Anotace anglicky
A beneficial effect of chitin-chitosan as a food supplement is the reduction of plasma cholesterol and trigycerides due to its ability to bind dietary lipids, thereby reducing intestinal lipid absorption. On the other hand, dietary chitosan can negativelinfluence absorption of fat-soluble vitamins and calcium metabolism. The antimicrobial effect of chitin derivatives influence composition of microbes in the digestive tract. The aim of the project is to estimate minimal effective chitin doses for different diseases, compare the effect of chitin from different sources, isolate and describe chitinolytic microbes in chosen animal species, including humans, and to describe the rate of chitin degradation there. We will try to describe conditions for elimination of negative effects of dietary chitin and results will be used in clinical testing.
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
FA - Kardiovaskulární nemoci včetně kardiochirurgie
CEP - další vedlejší obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages<br>30201 - Cardiac and Cardiovascular systems<br>30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Hlavním cílem projektu, jak plyne z jeho názvu, bylo zjistit vliv dietního chitinu na stabilitu střevní mikroflory a hypercholesterolémie. Pro splnění tohoto cíle bylo nutné provést řadu dílčích úkolů, jmenovitě izolaci a charakterizaci chitinolytických
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2000
Ukončení řešení
1. 1. 2002
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2003/GA0/GA03GA/U/N/9:7
Datum dodání záznamu
19. 5. 2008
Finance
Celkové uznané náklady
1 973 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 335 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
894 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč