Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Příprava, popis struktury a biologické účinky derivátů pektinu

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 2 (SGA02003GA-ST)

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Preparation, structural characterization and biological effects of derivates of pectin

  • Anotace anglicky

    Pectin is a suitable substrate for preparation of derivatives with lower fermentability by intestinal microbes, usable as food supplements (similar to chitosan), drug carriers and cholesterol-lowering agents. Amidation and acylation procedures areintended to decrease pectin solubility and, consequently, pectin availability for intestinal micro organisms. The optimal degree of substitution will be estimated using "in vitro" incubations of modified pectin's with the pig colonic contents. "In vitro"methodwill be also used to assess the cholate binding capacity of modified pectin's. We intend to follow the effect of pectin derivatives on feed intake, growth rate, liver, spleen and caecum weight, and cholesterol contents in the plasma and livers ofrats. Indigestibility trials, the effect of modified pectin's on digestibility of dry matter, organic matter, crude protein, fat and ash will be investigated. In these trials also the cholesterol output in faeces will be measured. Structure of modified

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    ED - Fyziologie

  • CEP - další vedlejší obor

    CD - Makromolekulární chemie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10404 - Polymer science<br>21101 - Food and beverages<br>30105 - Physiology (including cytology)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Cílem projektu bylo připravit a charakterizovat alkylamidované deriváty pektinu použitelné jako potravinářská aditiva, nosiče léků a preparáty snižující cholesterolemii a zjistit do jaké míry jsou v tlustém střevu fermentovány. Na základě pokusů s řadou

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2003

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2005

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP06-GA0-GA-U/07:6

  • Datum dodání záznamu

    15. 1. 2009

Finance

  • Celkové uznané náklady

    2 016 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    1 410 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    606 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč