Příprava, popis struktury a biologické účinky derivátů pektinu
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 2 (SGA02003GA-ST)
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Preparation, structural characterization and biological effects of derivates of pectin
Anotace anglicky
Pectin is a suitable substrate for preparation of derivatives with lower fermentability by intestinal microbes, usable as food supplements (similar to chitosan), drug carriers and cholesterol-lowering agents. Amidation and acylation procedures areintended to decrease pectin solubility and, consequently, pectin availability for intestinal micro organisms. The optimal degree of substitution will be estimated using "in vitro" incubations of modified pectin's with the pig colonic contents. "In vitro"methodwill be also used to assess the cholate binding capacity of modified pectin's. We intend to follow the effect of pectin derivatives on feed intake, growth rate, liver, spleen and caecum weight, and cholesterol contents in the plasma and livers ofrats. Indigestibility trials, the effect of modified pectin's on digestibility of dry matter, organic matter, crude protein, fat and ash will be investigated. In these trials also the cholesterol output in faeces will be measured. Structure of modified
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
ED - Fyziologie
CEP - další vedlejší obor
CD - Makromolekulární chemie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10404 - Polymer science<br>21101 - Food and beverages<br>30105 - Physiology (including cytology)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Cílem projektu bylo připravit a charakterizovat alkylamidované deriváty pektinu použitelné jako potravinářská aditiva, nosiče léků a preparáty snižující cholesterolemii a zjistit do jaké míry jsou v tlustém střevu fermentovány. Na základě pokusů s řadou
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2003
Ukončení řešení
1. 1. 2005
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP06-GA0-GA-U/07:6
Datum dodání záznamu
15. 1. 2009
Finance
Celkové uznané náklady
2 016 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 410 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
606 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč