Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimikrobiální vlastnosti esterů mastných kyselin s polyoly

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 2 (SGA02003GA-ST)

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Antimicrobial Properties of the Fatty Acid Esters with Polyols

  • Anotace anglicky

    Acceptability of artificial preservatives in food products has been decreasing while requirements of the microbiological quality and durability of food products, including fat emulsions with higher aqueous activity are growing. Therefore, it isnecessary,besides implementing technological measures, to search appropriate natural and natural identical ingredients to satisfy these parameters. The objective of the project is to verify the efficacy of undecanoic, tridecanoic, and palmitoleicmonoesters with glycerol and saccharose in comparison with analogous lauric, kapric, myristic and palmitic acid monoesters to combine antimicrobial, emulsifying, and antioxidation properties for the preservation of emulsified fats. The following tasksimportant for practical use will be solved: 1) modelling of antimicrobiological action of undecanoic, tridecanoic, and palmitoleic acids esters with glycerol and saccharose to selected micro organisms, both in the model systems and in the emulsions.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Antimikrobiální přírodně identické látky, 1-monoacylglyceroly a 6-O-acylsacharosy (acyly: undekanoyl-, tridekanoyl- a hexadec-9-enoyl tj. palmitoleyl) byly připraveny totální syntézou. Analogické deriváty mastných kyselin C10-C16 byly použity jako srovná

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2003

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2005

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP06-GA0-GA-U/07:6

  • Datum dodání záznamu

    15. 1. 2009

Finance

  • Celkové uznané náklady

    1 260 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    1 260 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč