Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimikrobiální účinnost derivátů mastných kyselin

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Antimicrobial Efficiency of the Derivatives of Fatty Acids

  • Anotace anglicky

    The acceptability of chemical preserving agents in consumables for the consumer decreases, while requirements for microbiological quality and durability of food products, including the products with a higher water activity such a margarine, increase. Itis therefore necessary, apart from taking technological measures, to look for suitable preserving agents in order to ensure the parameters required. The objective of the project is to verify the efficiency of the derivatives of lauric acid as hydrophobicsubstances, which combine functions of an emulsifier with antimicrobial properties, for the preservation of emulsified fats - margarine's and minarines. The substances of the monolaurin type rank among substances which have been well-tried in food industry without any side effects begin reported. Problems important to practice will be solved: 1.Modelling the antimicrobial effect of monolaurin on selected micro-organisms by help of the agar method and in emulsions. 2. Synthesis of the esters of lau

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Cíle projektu byly splněny s následujícími výhradami: publikační aktivita v impaktovaných časopisech slabá - k závěrečné zprávě přiložena jen jedna práce, která je podle závěrečné karty zaslána do časopisu Lett. Appl. Microbiol. V seznamu výstupů v závěr

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 1998

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2000

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/2001/GA0/GA01GA/U/N/9:4

  • Datum dodání záznamu

Finance

  • Celkové uznané náklady

    1 140 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    980 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč