Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
MEB111004

Produkce bakteriocinů bakteriemi mléčného kvašení a jejich využití jako konzervačních činidel

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    KONTAKT

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    M2 - Mezinárodní spolupráce

  • Číslo smlouvy

    18034/2010-32

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Bacteriocin-producing LAB strains as biopreservants

  • Anotace anglicky

    Lactic acid bacteria (LAB) strains are able to produce antimicrobial peptides that can be used as biopreservatives, pharmaceutical products or they could be used for the development of probiotic food. Both partners, Czech Republic and Argentina, they have a lot of experiences in isolation of LAB from different sources and a lot of work was done on the testing of their production of antimicrobial compounds. The project will be focuse on the exchange of strains, techniques etc. through PhD students and research staff. In Prague we will be focused on the investigation of the relationship between structural properties of bacteriocins and their effects against both planctonic cells and cells forming biofilm. Recently we developed the technique for evaluation of biofilm formation capacity of Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus. On this model (microtitre plate format) the activity of several chemical and physical (ozone) desinfectants has been tested. We plan to evaluate the bacteriocines eff

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • CEP - vedlejší obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - další vedlejší obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt byl zaměřen na identifikaci genů zodpovědných za produkci bakteriocinů dvou kmenů bakterií mléčného kvašení, které byly izolované v prvním roce projektu VŠCHT Praha a CERELA Tucuman. DNA získana z kmenů byla diagnostikovaná pomocí PCR. Produkova?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2010

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2011

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    10. 3. 2011

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP12-MSM-ME-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    12. 7. 2012

Finance

  • Celkové uznané náklady

    632 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    632 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč