Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výzkum nutriční kvality mladých částí rostlin zemědělských plodin k vývoji "zelených" doplňků stravy a léčebné kosmetiky

Cíle projektu

Záměrem navrhovaného projektu je prozkoumat reálné možnosti a vytvořit podklady k využívání zelených částí rostlin obilovin, konkrétně odlišných forem ječmene, případně ovsa, v podobě zdravotně významných "zelených" doplňků stravy a pro účely léčebné kosmetiky. Hlavní cíl řešení projektu bude spočívat ve výzkumu chemického složení mladých zelených částí rostlin v různých fázích růstu a vývoje rostlin (výhonky, stébla, natě, apod.) vybraných obilovin z hlediska obsahu vitaminů, minerálů, enzymů a dalšíchlátek s prokázaným fyziologickým bioaktivním účinkem. Bude studována přirozená diverzita a proveden výběr nejhodnotnějších a nejvhodnějších materiálů ječmene pro pěstování a další zpracování. Významnou součástí řešení bude rozpracování standardních i modifikovaných a zavedení nových metod a metodik pro analýzu studovaných látek v zelené hmotě rostlin. Bude vypracován návrh optimálního technologického postupu pro sklizeň a konzervaci zelené hmoty z hlediska uchování maximálního obsahu

Klíčová slova

Agricultural cropsbarleyoatsgreen massbiologically active substanceschemical analysisenzymes

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 8 (SGA02005GA-ST)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    525/05/0781

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Research on nutritional quality of young parts of plants of agricultural crops to develop "green" food supplements and curative cosmetics.

  • Anotace anglicky

    The object of the proposed project is to explore real possibilities and establish bases for utilization of green parts of cereal plants, particularly different forms of barley or oats in the form of health-beneficial "green" food supplements and for thepurposes of curative cosmetics. The main objective of the solution of the project will lie in the research of the chemical composition of green young parts of plants in different phases of plant growth and development (shoots, stems, haulm, and others) of the selected cereals in terms of the content of vitamins, minerals, enzymes and other substances with the demonstrated physiological bioactive effect. Natural diversity will be studied and selection of the most valuable and most suitable barley materials for growing and further processing will be carried out. The important part of the solution will be elaboration of standard and modified methods and introduction of new methods and methodologies for the analysis of the studied substances in

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • CEP - další vedlejší obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    10406 - Analytical chemistry
    21101 - Food and beverages
    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    V období let 2005 až 2007 byl prováděn výzkum zelené hmoty mladých rostlin jarního ječmene (v růstové fázi DC 29 i DC31) za účelem stanovení možnosti jejího dalšího využití. Ve hmotě ze dvou lokalit byly stanoveny antioxidanty: vitaminu C a E, enzymy kat

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2005

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2007

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    2. 5. 2007

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP08-GA0-GA-U/04:3

  • Datum dodání záznamu

    16. 12. 2008

Finance

  • Celkové uznané náklady

    3 672 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    3 672 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč

Základní informace

Uznané náklady

3 672 tis. Kč

Statní podpora

3 672 tis. Kč

100%


Poskytovatel

Grantová agentura České republiky

CEP

GM - Potravinářství

Doba řešení

01. 01. 2005 - 31. 12. 2007