Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Reometrie a senzorika potravin

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Druh soutěže

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Rheometry and sensoric assesment of food texture

  • Anotace anglicky

    The main objective of the project is to enhance the knowledge of the rheological properties of food and their relationship with the sensoric evaluation of the food quality in general, and of the texture defined by ISO standard 11036 in particular. Full understanding and interpretation of this standard requires the experimental research of the convenient. Czech standard equivalents. This research will be complemented with research of correlations between sensory and instrumental texture (rheological) attributes. The most important task of the perception of viscosity of non-Newtonian fluid foods and its relationship to rheological properties will be solved. An improvement of existing tube and oscillatory rheometers will also be a part of the solution. Results received from both rheometers will be correlated.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    JJ - Ostatní materiály

  • CEP - další vedlejší obor

    JP - Průmyslové procesy a zpracování

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    20501 - Materials engineering<br>20502 - Paper and wood<br>20503 - Textiles; including synthetic dyes, colours, fibres (nanoscale materials to be 2.10; biomaterials to be 2.9)<br>20705 - Remote sensing<br>20706 - Marine engineering, sea vessels<br>20707 - Ocean engineering<br>21001 - Nano-materials (production and properties)<br>21002 - Nano-processes (applications on nano-scale); (biomaterials to be 2.9)<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    V rámci projektu byly otestovány kapilární, vytlačovací a oscilační reometr, včetně vývoje a úprav softwarového vybavení. Zařízení byla ověřena na příkladě modelových kapalin i na příkladě reálných vzorků kapalných a polotekutých potravin. Výsledky jsou

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 1996

  • Ukončení řešení

    1. 1. 1998

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/1999/GA0/GA09GA/V/6:6

  • Datum dodání záznamu

Finance

  • Celkové uznané náklady

    3 050 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    2 892 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč