Reometrie a senzorika potravin
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Druh soutěže
—
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Rheometry and sensoric assesment of food texture
Anotace anglicky
The main objective of the project is to enhance the knowledge of the rheological properties of food and their relationship with the sensoric evaluation of the food quality in general, and of the texture defined by ISO standard 11036 in particular. Full understanding and interpretation of this standard requires the experimental research of the convenient. Czech standard equivalents. This research will be complemented with research of correlations between sensory and instrumental texture (rheological) attributes. The most important task of the perception of viscosity of non-Newtonian fluid foods and its relationship to rheological properties will be solved. An improvement of existing tube and oscillatory rheometers will also be a part of the solution. Results received from both rheometers will be correlated.
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
JJ - Ostatní materiály
CEP - další vedlejší obor
JP - Průmyslové procesy a zpracování
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
20501 - Materials engineering<br>20502 - Paper and wood<br>20503 - Textiles; including synthetic dyes, colours, fibres (nanoscale materials to be 2.10; biomaterials to be 2.9)<br>20705 - Remote sensing<br>20706 - Marine engineering, sea vessels<br>20707 - Ocean engineering<br>21001 - Nano-materials (production and properties)<br>21002 - Nano-processes (applications on nano-scale); (biomaterials to be 2.9)<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
V rámci projektu byly otestovány kapilární, vytlačovací a oscilační reometr, včetně vývoje a úprav softwarového vybavení. Zařízení byla ověřena na příkladě modelových kapalin i na příkladě reálných vzorků kapalných a polotekutých potravin. Výsledky jsou
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1996
Ukončení řešení
1. 1. 1998
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/1999/GA0/GA09GA/V/6:6
Datum dodání záznamu
—
Finance
Celkové uznané náklady
3 050 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
2 892 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč