Produkty a mechanismy reakcí isothiokyanátů v potravinách
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Celoškolské pracoviště
Druh soutěže
—
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Isothiocyanates in food, products and reaction mechanism
Anotace anglicky
Food contains numerous strumingens, antithyroid substances, interfering with iodine metabolism. The most important natural goitrogens comprise organic thiocyanates, isothiocyanates (including goitrin) and thiocyanate ions. Precursors of these substancesare glucosinolates, thioglucosides, occurring in many vegetables and oilseeds belonging to the Brassicaceae family. Isothiocyanates are extremely reactive substances and they enter many reactions with biologically important compounds bearing thiol, aminoand hydroxyl groups. Their reactivity is related to negative (strumigenicity) as well as beneficial effects (antimicrobial, antimutagenic, anticarcinogenic activity). It is proposed to study reactions of naturally occurring isothiocyanates with important food constituents (amino acids and proteins). The aim of this project is a detailed qualitative and quantitative analysis of reaction products and factors influencing their formation, reactivity, stability and secondary reactions. This research would i
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
CEP - vedlejší obor
GM - Potravinářství
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
20401 - Chemical engineering (plants, products)<br>20402 - Chemical process engineering<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Byly identifikovány produkty a sekundární degradační produkty reakcí allylthiokyanátů a indolových glukosinolátů s aminokyselinami, peptidy a sloučeninami síry. Bylo dosaženo řady významných výsledků s přímou aplikací v potravinářství. Část výsledků je p
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1996
Ukončení řešení
1. 1. 1998
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/1999/GA0/GA09GA/V/6:6
Datum dodání záznamu
—
Finance
Celkové uznané náklady
1 229 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 229 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč