Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkty a mechanismy reakcí isothiokyanátů v potravinách

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Celoškolské pracoviště

  • Druh soutěže

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Isothiocyanates in food, products and reaction mechanism

  • Anotace anglicky

    Food contains numerous strumingens, antithyroid substances, interfering with iodine metabolism. The most important natural goitrogens comprise organic thiocyanates, isothiocyanates (including goitrin) and thiocyanate ions. Precursors of these substancesare glucosinolates, thioglucosides, occurring in many vegetables and oilseeds belonging to the Brassicaceae family. Isothiocyanates are extremely reactive substances and they enter many reactions with biologically important compounds bearing thiol, aminoand hydroxyl groups. Their reactivity is related to negative (strumigenicity) as well as beneficial effects (antimicrobial, antimutagenic, anticarcinogenic activity). It is proposed to study reactions of naturally occurring isothiocyanates with important food constituents (amino acids and proteins). The aim of this project is a detailed qualitative and quantitative analysis of reaction products and factors influencing their formation, reactivity, stability and secondary reactions. This research would i

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství

  • CEP - vedlejší obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    20401 - Chemical engineering (plants, products)<br>20402 - Chemical process engineering<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Byly identifikovány produkty a sekundární degradační produkty reakcí allylthiokyanátů a indolových glukosinolátů s aminokyselinami, peptidy a sloučeninami síry. Bylo dosaženo řady významných výsledků s přímou aplikací v potravinářství. Část výsledků je p

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 1996

  • Ukončení řešení

    1. 1. 1998

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/1999/GA0/GA09GA/V/6:6

  • Datum dodání záznamu

Finance

  • Celkové uznané náklady

    1 229 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    1 229 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč